| | | |

Надежда Йорданова сменя тактиката и блокира процедурата за отстраняване на главния прокурор

Целта на бившата секретарка на Христо Иванов и настояща министърка на правосъдието Надежда Йорданова е ясна – да се смени съставът на Висшия съдебен съвет

Във вторник от правосъдното ведомство съобщиха, че министърът е обжалвала пред Върховния административен съд четири решения на Висшия съдебен съвет, с които частично или изцяло се отклоняват част от сигналите срещу обвинител №1 Иван Гешев. Йорданова твърди, че макар четирите казуса да са от време, в което Гешев не е бил главен прокурор, той трябва да носи отговорност като такъв и за тях.

Същественото в случая е, че Йорданова всъщност преследва друга цел – искането за отстраняване на главния прокурор да не се разглежда през месец май, дори не от този Висш съдебен съвет, който има мандат до месец септември, а от следващ състав на кадровия орган на съдебната власт. На практика, жалбата на министъра буквално „минира“ собственото й искане за отстраняване на Гешев.

Това е така, защото ВСС ще бъде поставен пред свършен факт. От една страна, кадровиците са допуснали част от сигналите на министъра, от друга страна – върховните съдии ще са образували дело по допустимостта на друга част от казусите, за които Йорданова твърди, чее Гешев трябва да бъде освободен.

Подобно дело във Върховният административен съд вероятно ще се проточи с месеци, като за произнасяне на първа инстанция, може да се очаква не по-рано от юни-юли месец. След това има съдебна ваканция и окончателното решение на петчленен състав на ВАС може да се очаква не по-рано от септември-октомври, т.е. когато или този ВСС ще има броени дни или новите кадровици ще са положили клетва.

Действията на Надежда Йорданова със сигурност са координирани с партийното ръководство на „Демократична България“ в лицето на съпредседателя Христо Иванов, а оттам и с премиера Кирил Петков.

Това означава, че властта нарушава собственото си коалиционно споразумение, според което „отстрелването“ на Иван Гешев трябваше да бъде реализирано в спешен порядък. Управляващите обаче признават и нещо друго, при това особено притеснително – че целят политическото овладяване на съдебната власт през новия състав на ВСС.

Подобни действия буквално опорочават стартиралата вече процедура по избор на кадрови органи. Днес стана известно, че 15 съдии се борят за 6 места в Съдийската колегия на ВСС, като този избор е пряк от самите съдии. Освен това, през лятото би трябвало да се стигне и до избор на парламентарна квота на съдебни кадровици.

Това обаче е почти невъзможно, като юристи вече коментираха, че властта тласка държавата към конституционна криза. Причината – по Конституция членовете на ВСС от парламентарната квота се избират с минимум 160 гласа „за“, т.е. нужни са гласове от опозиционните партии.

А в последните дни цялото общество стана свидетел, как дори самите управляващи не можаха да изберат управител на БНБ, за което изобщо не им трябваха гласовете на опозицията.

Политическата вендета на управляващите срещу Иван Гешев, която продължава вече пети месец, с всеки изминал ден губи обществена подкрепа. Това в голяма степен се дължи и на абсурдното поведение на самите управляващи, които не желаят да признаят дори собствените си провали и грешки.

Така, например, днес Надежда Йорданова се похвали, че иска върховните съдии на всяка цена да задължат ВСС да разгледа искането й за отстраняването на Иван Гешев и заради поискания от главния прокурор имунитет на евродепутатката Елена Йончева.

Пълният абсурд се състои в това, че за две седмици, Надежда Йорданова за втори път публично твърди, че именно Гешеев е искал имунитета на Йончева, при положение, че ноторно известен факт е, дори не само за юристите и политиците, но и за цялата общественост, че това направи предходния главен обвинител – Сотир Цацаров.

От всичко изброено дотук става ясно, че Кирил Петков, Христо Иванов и техните протежета Лена Бориславова и Надежда Йорданова, явно буквално са се хванали за крилатата фраза на президентския секретар Антон Кутев, че ако това правителство не смени Гешев, то той ще смени тях.

Заради това Киро, Христо, Лена и Надка, правят всичко възможно, за да проточат финала на процедурата във ВСС по отстраняване на Гешев, защото се страхуват, че след нейния край, идва и краят на тяхната власт.

blitz.bg

снимка Архив

Similar Posts