| | | |

ПОЗОР! Денков използва държавата за партийни цели: Искам гласът на ПП-ДБ да се чува в чужбина

Премиерът Николай Денков коментира спора между ръководствата на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за това кой да поеме поста на външен министър след ротацията.

“Какво е значението на този спор – значението е свързано с това кой и как ще обясни в чужбина какво се случва в България. Хората с най-силна дума, когато става дума за външна политика, това са премиерът и външният министър.

Това, което колегите от парламентарната група казват с основание е, че когато двете позиции се заемат от едно и също лице, обясненията ще бъдат представяни от един човек.

Добре е да има паритет, за да се чуе по-пълно какво е развитието. Аз не искам поста на външен министър като такъв, но искам гласът на ПП-ДБ да е достатъчно силен, така че да се чува в чужбина”, посочи той.

Преговорите между политическите лидери продължават. Успоредно с това е започнала работа по изготвянето на законодателна програма до края на годината. Предстои и работа по управленска програма до края на редовния мандат.

“От страна на ПП-ДБ искаме да продължи ротацията по договореното, да видим може ли да продължим с пълен мандат.

Започваме със законодателна програма до края на годината и ще подготвим управленска програма до края на мандата като се надяваме, че ще се реализира”, каза Денков.

Министър-председателят е в Хага, където се срещна с нидерландския си колега Марк Рюте.

След срещата Рюте обяви подкрепа за пълното присъединяване на България към Шенген и заяви, че ще работи и с други държави за постигането на това.

“Важно беше тази подкрепа от Нидерландия да се приключи като казус след промените, които направихме в Конституцията, правосъдната система.

Всичко това ни помогна Нидерландия да каже, че са затворили това досие. Това, което премиерът Рюте добави е, че продължават да ни подкрепят безалтернативно и обеща да работи и с други държави за последната крачка в тази посока, включително и с Австрия”, посочи Денков.

Източник БНТ

снимка: Кадър

Similar Posts