| | | |

Драмата продължава: Коалиционният съвет приключи с отлагане на решението за военна помощ за Украйна

Четирите управляващи партии, които се събраха на извънреден коалиционен съвет, за да търсят консенсус по темата за предоставяне на военна помощ на Украйна, отложиха решението за началото на месец май.

Коалиционните партньори са се разбрали да се съберат отново след седмица, когато от Киев се завърне българската делегация.

“Темата остава отворена, конкретика няма. Решението ще се избистри след посещението на българската делегация в Украйна”, каза след заседанието Станислав Балабанов от “Има такъв народ”, който ще пътува до украинската столица.

Освен него в делегацията ще има представители на още две партии от коалицията – Калоян Икономов от “Продължаваме промяната” и ген. Атанас Атанасов от “Демократична България”. От БСП са потвърдили и на съвета, че техен представител няма да има.

“Като цяло ще продължат коалиционните разгоори, след като се приберем от Украйна, за да може да се запознаем с реалната картинка там. Ще проведем среща с г-н Зеленски, за да чуем и неговото мнение по темата и на база информацията, която получим в Украйна, ще обсъждаме на коалиционен съвет, за да е ясно всичко оттук нататък, как ще се случва като график в Народното събрание и в Министерски съвет”, каза още Балабанов.

“Всичко зависи от посещението ни в Украйна, за да сме информирани и продуктивни за бъдещи разговори между партньорите, за да се изчистят всички детайли. България трябва да има ясна, конкретна, единна позиция, да знаем какво в бъдеще ще бъде изпращано и под каква форма”, допълни той.

Балабанов коментира и поста на Кирил Петков, в който той призовава българите да дарят заплатата си за Украйна.

“Това беше необмислено от страна на премиера като поведение. Аз бих го нарекъл и абсурдно. Никой няма право да задължава българите да даряват заплата по отношение на такива неща. Всеки се учи от грешките си“, заяви Балабанов.

“Има неща, които няма как да съобщя публично за детайли от пътуването ни, защото е конфиденциално“, подчерта той.

„Това, което сме казали, сме го казали пред вас. Нека оставим премиера сам да си направи изводите“, добави той по повод на поста на Петков с призив българите да дарят заплатите си.

„Искахме да изясним гледните точки. Отиването в Украйна е по инициатива на Петков, а не на Зеленски“, завърши Балабанов.

снимка Архив

Similar Posts