| | | |

Проф. Коларова: Ако БСП номинират този човек за премиер, шансът за кабинет увяхва

От момента, в който се номинира министър-председател, отговорността за съставяне на кабинет вече се прехвърля върху номиниран министър-председател. Това коментира политологът проф. Румяна Коларова цитирана от „Фокус“.

„Министър-председателят не само че трябва да формира своя екип, а министър-председателят е ключовата фигура при функционирането на правителството. И затова той е ключовата фигура при формирането на правителство.

Според мен в никакъв случай това не е Асен Василев, защото е ясно, че в момента, в който номинират Асен Василев за министър-председател, в момента, в който БСП номинират Асен Василев за министър-председател, „Има такъв народ“ ще имат много силен аргумент да се държат както се казва статично и дистанцирано, ако не негативно към по-нататъшните действия по формирането на кабинет“, коментира още Коларова.

Можем само да си мечтаем за фигура като Марио Драги, посочи политологът.

„Искам нещо да подчертая за всички, които правят паралел между ситуацията с Марио Драги и ситуацията в България. Трябва да подчертаем, че зад Марио Драги застана изключително широка парламентарна подкрепа. Това означава в този момент да се номинира министър-председател, зад който биха застанали и ГЕРБ, и ДПС. Това беше изходът, който Марио Драги осигури.“, отбеляза тя.

По думите й до момента не може с категоричност да се каже, че вероятността за формиране на нов кабинет нараства.

„Това са очаквани стъпки на всяка една от парламентарно представените партии, особено на „Има такъв народ“, защото при предишните преговори, които водеше „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“ бяха остракирани.

Те бяха поставени в позиции, сходна с позицията, в която партиите на протеста или „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ поставят ГЕРБ и ДПС. Все пак тук виждаме на този трети етап на уточняване на междупартийните отношения в настоящото Народно събрание“, посочи още политологът.

снимка Архив

Similar Posts