| | | |

Да прочетат обезателно Радев, Нинова, Костадинов и всички останали, които искат България да запази неутралитет, защото са забравили

От фейсбук профила на конституционалиста Борислав Цеков

Онзи ден Конгресът на САЩ прие окончателно закон “ленд-лийз” за Украйна, който ще позволи доставката на тежки въоръжения и друга помощ за повече от 20 милиарда долара за спасяване на нападнатата страна и отблъскване на руската агресия.

В най-зловещите начални месеци на нацистката агресия срещу СССР през 1941 г., когато съветската армия е изправена пред унищожение, а немощната и технологично изостанала съветска икономика не може да обезпечава нито въоръженията, нито продоволствието на армията и населението, огромна роля изиграва мащабната военна и икономическа помощ, оказана от САЩ, а също със средства от САЩ – доставяна от Великобритания.

По силата на приетия от американския Конгрес закон “Ленд-лийз” от октомври 1941 г. до 1945 г. САЩ предоставят на СССР въоръжения, храни и материали, които в днешни пари се равняват на повече от 180 милиарда долара. Великобритания получава три пъти повече, като част от нея също предоставя на СССР.

Общо за периода на войната на СССР са предоставени:
-повече от 400,000 Джипа (Jeep) и камиони Dodge, Chevrolet, GMC, Ford, Albion, Austin, Studebaker.
-14,000 самолета;
-8,000 трактора;
-13,000 танка;
-цял завод за гуми на Ford в град Ривър Руж, САЩ е демонтиран и пренесен в СССР;
-1.5 милиона одеяла;
-15 милиона чифта военни обувки;
-107,000 тона памук;
-2.7 милиона тона петролни продукти;
-4.5 милиона тона храни (консерви с месо, брашно, сол, захар и пр.)
И прочие.

Великобритания доставя на СССР:

-повече от 3000 самолети “Хърикейн”;
-повече от 4000 други видове самолети;
-27 кораба;
-5218 танка, в т.ч. 1380 от Канада;
-повече от 5000 анти-танкови оръжия;
-4,020 линейки;
-323 подвижни сервизи за ремонт на техника;
-1,721 мотоциклета;
-самолетни двигатели за 1,15 млрд паунда;
-1,474 радарни установки;
-4,338 радиостанции;
-600 морски радари и сонарни устройства;
И прочие.

Много ценен от съветската армия е знаменитият камион Studebaker US6, който значително превъзхожда наличните руски камиони ЗИС-5 и ГАЗ-АА. Голяма част от известните “Катюши” са монтирани именно върху предоставените от САЩ американски камиони Studebaker, наричани галено от руснаците в онези години “Студери”. В Музея на Великата отечествена война в Москва и до днес е изложен Studebaker с “Катюши”.

Представяте ли си какво щеше да стане със света, ако Съюзниците бяха отказали да дават въоръжения и икономическа помощ на нападнатия от Германия Съветски съюз с абсурдния и морално уродлив “аргумент”: не трябва да ги въоръжаваме, за да не им удължаваме агонията и да свърши по-бързо войната?

Similar Posts