| | | |

Напрежението между президентство-правителство се покачва, задават се нови скандали и обвинения

Напрежението между Румен Радев и правителство беше темата, която коментираха Милен Керемедчиев, Валери Тодоров и Арман Бабикян в сутрешния блок на Нова тв.

Ново напрежение по оста президент – правителство. В обръщение към нацията Румен Радев предупреди, че страната ни може да бъде въвлечена в конфликта между Русия и Украйна.

„За мен е обезсърчаващо това, което чух. Когато страната ти е атакувана, нормалната реакция във вменяемите политически общества е сплотяване. Независимо от различията. Ако пък са ти политически отрочета, както стана дума по-рано, още по-малко. Сплотяват се несплотими множители, когато си атакуван. А ние очевидно сме”, посочи пиар експертът и бивш депутат Арман Бабикян.

По думите му всички, които в момента са на власт, трябва да се сплотят. „Има война и тя тече три месеца. Глобална можеше да стане от първия момент, в който Путин или външният му министър споменаха, че могат да си поиграят с ядреното копче. Това не го е направил Кирил Петков, а Путин. В изказването на Радев не чухме никакви открития, освен че войната е много лошо нещо и някакви шарлатани търкат ръчички като в стара карикатура в „Работническо дело”, добави пиар експертът.

Според журналиста Валери Тодоров репликата на държавния глава за политическите шарлатани не може да се отнесе към премиера Петков. „По-скоро мисля, че е един събирателен образ на хора от опозицията и управляващите. Вероятно има предвид и някои от журналистите. По-скоро не усетих да има съвсем конкретни адреси”, уточни той.

Относно войната Тодоров коментира, че тя наистина има предпоставки да прерасне в по-голям конфликт. „Заради съседството на „замразени” конфликти наоколо. Второ – заради мащаба, в който се работи. Трето – тежките оръжия, които се вкарват в този конфликт. Да не забравяме, че това е глобално противопоставяне на две сили”, каза още Тодоров.

Мнението на бившия зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев е, че втората фаза на тежката съпротива вече е започнала заради решението на членките на НАТО и САЩ да предоставят тежки оръжия на Украйна, с което по думите му военните действия вече минават на съвсем друго ниво.

„Държавният секретар на САЩ и министърът на отбраната на Щатите казаха ясно какво целят – с увеличаване на военната съпротива на Украйна да успеят да унищожат голяма част от руската армия, така че тя да не може да се възстанови години наред и да не може да участва в такива подобни операции в региона”, категоричен е Керемедчиев.

Тодоров обясни, че прогнозите за продължителност на войната се удължават и заяви, че ще е лошо, ако от войната излезе победител. Това, смята той, означава следващи войни, преразпределение на интереси и амбиции, което е тревожен факт.

„Започнаха учения и предислокация на войски. Това е един сценарий, който се опитва да предусети следващата фаза на войната. Длъжни сме да го предвидим”, каза журналистът. И уточни, че ако победена е армията на Путин конфликтите наоколо ще се появят отново.

Керемедчиев подчерта, че България започва да играе много по-важна роля в конфликта между Русия и Украйна. „Това тежко въоръжение, тези тежки оръжия, които влизат в Украйна – ние ги произвеждаме. Натискът върху нас да предоставяме, колкото се може повече, ще бъде още по-силен”, обясни той.

На въпрос има ли риск България да бъде пряко въвлечена във войната, бившият зам.-външен министър заяви: „От 25 държави членки на Европейския съюз, които снабдяват Украйна с всякаква военно-техническа помощ, нито една не е въвлечена в реален конфликт. Но руската дезинформация и хибридни атаки са изключително успешни у нас. Те успяват да дестабилизират българската политическа система много успешно”, е мнението на Керемедчиев.

„Външният министър на Турция, където се водиха преговорите, ясно каза, че отговорът на НАТО ще бъде мълниеносен, ако влязат и един сантиметър напред. Навеждането не е добра политика”, заключи Бабикян

nova.bg

снимка Кадър

Similar Posts