| | | | |

ИЗМАМА: Близо 200 000 българи са получили фалшиви призовки

Близо 200 000 българи са получили фалшиви писма и призовки, уж от името на европейската полиция и родното МВР.

Как се опитват да измамят хората? Иска ли се паричен превод, за да се избегне разследване за абсолютно измислени престъпления?

Човек получава серия от мейли, като се започва с призовка за съд.

В съобщението се съобщава, потребителят е наблюдаван и е констатирано, че той е гледал видеа със сексуална експлоатация на деца.

Той трябва да заплати определена сума в рамките на 72 часа, ако не иска да влезе в затвора, тъй като срещу него е започнато разследване.

Сумата, която Стефка Велчева, подала сигнала, е 2700 евро. На пръв поглед мейлът има всички атрибути на МВР и на европейската полиция. Използват се и имена на известни полицаи – в случая на директора на ГД „Национална полиция“. Вероятно се цели всяването на страх у хората, които получават тези мейли.

Няколко секунди внимание са предотвратили Стефка Велчева да бъде измамена. Тя е получила имейл от полицията, че се води разследване срещу нея и има 72 часа да изплати 2700 евро, за да не влезе в затвора.

„Първият е получен в 13 часа, а вторият в 10 часа на следващия ден. И след още няколко дена получавам даже и трети от същият имейл.

Аз доста на бързо ги прочетох нещата, даже може би чак на другия ден седнах хубаво да ги прочета. Почнах да звъня да питам дали наистина е възможно да получавам призовка по имейл“, разказва жената пред Би Ти Ви.

След първия имейл, получава втори, който ѝ предлага да сключи споразумение.

„Тъй като те ме разследват в момента, т.е. ако искам да бъде спряно това разследване, мога да го спра като заплатя съответната сума“, продължава разказа си Стефка Велчева.

Въпреки достоверната визия на имейлите, тя се усъмнява в призовката.

„Всичко е написано на български език, а именно само имената са написани на латиница в самия прикрепен файл“, казва тя.

Близо 200 хиляди души са получили фалшивия имейл от името на МВР, поясняват от отдел „Киберпрестъпност“ ГДБОП.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts