| | | |

Иван Гешев: Цели се овладяване на Прокуратурата, смяна на главния прокурор, съсипване на наказателното правосъдие с така наречени реформи

Днес ВСС отново ще разгледа процедурата по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. С процедурни хватки в началото на април съветът реши, че ще разгледа заедно двете искания срещу Иван Гешев – едното е на министъра на правосъдието Надежда Йорданова, а другото на нейния предшественик Янаки Стоилов.

Вижда се в законодателната и изпълнителната власт какво се случва. Изглежда, че съдебната власт, прокуратурата и съдът са единствените стабилни институции в страната, които са преграда срещу беззаконието. Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред журналисти във ВСС.

„Ще продължа да настоявам ВСС максимално бързо да разгледа по същество твърденията на Надежда Йорданова и Янаки Стоилов, за да стане ясно на българските граждани, че нямат никакви юридически основанията и думите им са смешни. Зад тези твърдения стоят политически интереси. Вероятно интерес от това има олигархията и мафията. Цената ще платят гражданите”, каза той.

“Вероятно се цели нелегитимно овладяване на Прокуратурата, персонална смяна на главния прокурор, съсипване на наказателното правосъдие с така наречени реформи”, уточни Гешев.

„Прокуратурата е една от малкото работещи институции у нас. Виждам какво се случва с останалите институции. Йорданова се притесни от желанието ми да дебатираме за това, което тя нарича съдебна реформа”, поясни главният прокурор.

снимка Архив

Similar Posts