| | | |

Борислав Сандов пак затваря ТЕЦ “Марица-3” и плаши с последствия

ТЕЦ “Марица-3” няма да възобнови работа въпреки решението на РИОСВ-Хасково дейността да бъде възобновена, заяви министърът на околната среда Борислав Сандов.

Той каза, че представител на централата е упражнил натиск и е поставил ултиматум на директора на РИОСВ-Хасково Наталия Пачеманова, за да бъде издадено първото решение за пускането на предприятието.

Топлоцентралата беше затворена на 21 април заради замърсяване на въздуха.

“Било е ултиматум. Имаме пълна проверка по въпроса. Аз искам да защитя директора, защото същият този директор, може да си представите на какъв натиск е бил подложен и преди да издаде предишното решение, вероятно и сега. Аз съм готов да я защитя максимално.”

Има заповед от днес на директора на РИОСВ – Хасково „ТЕЦ Марица 3“ да не отваря, заяви Сандов. „ТЕЦ Марица 3“ системно нарушава от май 2021 г. до 21 април 2022 г. нивата на серен диоксид, установено от измервателната станция на Изпълнителната агенция по околна среда в Димитровград, каза вицепремиерът. По думите му през 2021 г. има 30 наднормени нива, а през т.г. има осем такива. Някои от стойностите са преминали алармения праг, което вече води до тежки последствия за здравето на хората, обясни той.

Министър Сандов припомни публикуваното решение на съда на ЕС. В него се посочва, че България не е изпълнила задълженията си по директива на ЕС за качеството на атмосферния въздух.

“България е осъдена за наднормени нива и системно нарушение през последните години по отношение на серния диоксид в Югоизточен район. Това е първо решение, то е установително. Но на практика по тази наказателна процедура следва Европейската комисия да установи дали сме прекратили това нарушение”

По повод готвения за днес, но по-късно отменен протест на служители в „ТЕЦ Марица 3“, Сандов заяви, че при уведомлението на синдиката за демонстрацията в столицата има нарушение.

„Няма да позволя юрисконсулти или други представители на предприятия да заплашват и да поставят ултиматуми на държавни служители и на директори на регионални инспекции по околна среда. Това се е случило и оттук насетне, ако се повтори, ще има последствия“, коментира вицепремиерът.

Той препоръча на служителите да насочат протеста си към работодателя си с искане да изпълни всички условия на екологичното законодателство. Скоро ще има много нови възможности за този регион, където работниците могат да намерят по-качествени работни места, допълни Сандов.

снимка Архив

Similar Posts