| | | | |

Служебното правителство пита КС какви са правомощията на главния прокурор

Искане за тълкуване на работата на главния прокурор е изпратило днес служебното правителство до Конституционния съд, обяви пред журналисти правосъдният министър Крум Зарков.

“Въпросът, който отправяме до КС е:

“Допустимо ли е главният прокурор, осъществявайки надзора за законност над прокурорите, да възлага извършването на проверки във всички сфери на управление и на всички административни нива?”.

Както разбрахте, ние смятаме, че това не е допустимо, тъй като това право на главния прокурор трябва да бъде ограничено до работата на подчинените му обвинители в рамките на техните конституционни задължения”, каза Зарков.

“В искането ни до КС сме илюстрирали и примери от практиката, които сме взели от доклада за дейността на прокуратурата и от съобщенията на пресслужбата.

Те са широко известни, но мога да спомена пак някои от тях – например, разпоредените проверки за притежателите на разрешителни за оръжия, проверка на пътната настилка и пътната сигнализация, за изплатените субсидии на политическите партии и други все важни въпроси”, каза още служебният правосъден министър.

Освен това на днешното си заседание Министерският съвет е приел и предложения за промяна на Наказателния кодекс, които ще бъдат внесени, след като се състави парламентът. Те са в частта, която предвижда наказания за обида и клевета срещу публичните личности и органи на власт.

Счита се, че те трябва да търпят критики в по-широк мащаб, но в България се случва обратното, обясни Зарков.

Затова и страната ни е глобявана десетки пъти от Съда по правата на човека в Страсбург, а правителството е подготвило законодателни промени в тази част, като ще се променят и глобите, за да не може те да се ползват като инструмент за цензура, обясни министърът.

Служебният кабинет е подготвил и промени в НПК по отношение на гаранциите за деца, които са заподозрени или обвинени в наказателни производства.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts