| | | |

Генчовска: Позицията ни за РС Македония няма да се промени, това не е футболен мач

Българската позиция за започването на преговори на Северна Македония с ЕС е ясна и няма как да се промени на предстоящия Съвет по Общи въпроси. Отношенията между нашите две страни не могат да се свеждат до футболен мач и да говорим в чие поле е топката. 

Това заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска във връзка с последното изказване на македонския външен министър Буяр Османи, който заяви, че топката е в България и страната ни няма ясна и единна позиция за РСМ.

„Външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи много често излиза по медиите и непрекъснато говори. Това не е тенис мач или футболен мач, за да говорим топката в кой отбор е или в кое поле. Нашата позиция е изключително ясна, имаме национален консенсус по темата. Не знам по какъв по-ясен начин да му го обясня на г-н Османи.“, заяви министър Генчовска.

Теодора Генчовска беше категорична, че българската позиция няма как да бъде променена на Съвета по Общи въпроси. Тя отхвърли отправените обвинения от премиера Димитър Ковачевски, че България е взела за заложници РСМ и Албания.

„Те не си изпълняват договора, трябва конкретика. Загубихме 5 месеца вече в говорене и интервюта. Чакаме да започнат изпълнението на договора“, каза тя.

Similar Posts