| | | |

Политолог обясни как ПП-ДБ са се прецакали със свалянето на Желязков

Ден преди да спре да заседава редовно, парламентът гласува освобождаването на председателя Росен Желязков. Това стана с гласовете на ПП-ДБ, БСП, “Възраждане” и ИТН.

“Гласуването срещу председателя на парламента показва, че имаме ново парламентарно мнозинство. Това е индикация, която досегашният партньор дава, че вече няма да подкрепя кабинета. Това са едни функционални знаци, които удрят председателя на парламента, но реално погледнато са насочени към управляващите”

Това заяви политологът проф. Румяна Коларова пред Bulgaria ON AIR.

снимка: Архив

По нейни думи тези действия на “Продължаваме промяната”-“Демократична България” са ирационални и са с оглед на предстоящите избори.

“Винаги ми е било трудно да разбера отвъд целевите мотиви на отделни партии, имайки предвид, че парламентът е законодателен орган. Това не е част от законодателните инициативи, които всяка една партия има.

В момента се пропускат гласуването на множество закони, затова не разбирам тези мотиви на партиите сега да демонстрират някаква сила и някакви възможности или нови коалиции, един ден преди края на това Народно събрание”, каза политологът Георги Киряков.

снимка: Архив

Според него по-добър знак към електората на партиите би било гласуването на някои от четирите важни закона за обществото, които бяха част от процедурата на парламента.

“Парламента може да даде предизборна заявка или по един конструктивен начин, или по деструктивен начин. Не мога да разбера защо избраха деструктивния. Да бяха гласували един от тези закони.

Не мисля, че е необходимо да се гласуват всичките, но един да бяха гласували, щяха да дадат позитивен сигнал към избирателите си”, допълни проф. Коларова.

И двамата анализатори смятат, че отлагането на либерализацията на пазара на тока за 2025 година и гласуването на пари за “Мини Марица-Изток” е част от предизборната кампания на партиите.

“Не е важно какво ще стане на 9 юни, може да се предположи с голяма степен на вероятност – ще трябва да се прави коалиция, ще трябва да се влиза в преговори с други партии, които влязат в парламента.

Какво ще се случи преди 9 юни в месеца на предизборната кампания?

За съжаление, това, което виждам, не ме прави оптимист. За пореден път обществото ще съучаства като публика на сеира или цирка, който партиите ни предлагат. Вчера беше такъв тип представление”, коментира още Киряков

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts