| | | |

За пръв път от 20 години не знаем какви увеличения са заявили енергоразпределителните дружества ВИДЕО

За пръв път от 20 години насам не знаем какви увеличения са заявили енергоразпределителните дружества (ЕРП).

Това заяви на брифинг в парламента депутатът от ГЕРБ-СДС и зам.-председател на Комисията по енергетика Делян Добрев.

„До 31 март по закон ЕРП-тата дават своите заявки в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за увеличение на цените. Всяка година между 10-20 април тези заявления се публикуват на интернет страницата на комисията”, коментира той и добави, че това важи и за Топлофикациите.

Добрев попита защо два месеца вече КЕВР не обявява цените. Той посочи, че тази информация не била дадена и на членовете на парламентарната енергийна комисия. „Знаете ли какво беше обяснението – не искаме сега да притесняваме хората“, каза депутатът по повод отказа на членовете на управляващата коалиция в ресорната комисия.

От ГЕРБ-СДС повдигнаха въпроса и за помощта за бизнеса за високите цени на тока. Делян Добрев и Александър Ненков представиха писмен отговор от енергийния министър Александър Николов, в който се посочва, че стойността на изплатените компенсации е в размер на 1,01 млрд. лв. общо за периода декември 2021 г. и януари, февруари, март т.г. Депутатите от ГЕРБ-СДС смятат, че има разминаване в посочените от министъра суми и тиражираните от премиера Кирил Петков.

„Поводът за нашия въпрос беше широко тиражираното в медийното пространство изявление от страна на Министерския съвет и в частност на премиера, който на 13 май, цитирам, заявява, че държавата е вкарала 4,1 млрд. лв., за да ограничи цените на електроенергията в България“, заяви Ненков.

„На 13 май премиерът заявява, че държавата е вкарала 4,1 милиарда, за да ограничи цените на електроенергията в България, като самодоволно се похвали, че виждате ли България била държавата, която е отделила най-много пари за компенсации в полза на бизнеса за овладяване цените на електроенергията в целия Европейски съюз. Отговорът, който днес получихме, ясно показва, че всъщност истината се разминава много сериозно с думите на г-н Петков. В нашия отговор ясно е разписано, че всъщност става въпрос за около 1,10 млрд. лева, които са отишли за компенсация на бизнеса, на индустрията и около 250 милиона лева са отишли в полза на ЕРП-тата. Спомняте си, че имаше един мораториум и тези пари всъщност са дължими на тези ЕРП-та и те трябваше да бъдат компенсирани. Думите на г-н Кирил Петков започват да имат все по-малко значение и все по-малко да им вярваме. Големият проблем за това, че България се намира в момента в една тежка инфлационна среда, не е защото някой ни е виновен. В Европа инфлацията е около 7%, а в България тя надхвърля 14,5% и то официалната такава. Следователно причините са някъде другаде”.

Добрев добави, че ако правителството е дало четири млрд. лв. за компенсации, инфлацията няма да бъде толкова висока.

Similar Posts