| | | |

Ето от кого зависи вдигането на ветото за РСМ и чия е отговорността

Единственият необходим акт за „вдигане на ветото“ Е РЕШЕНИЕ НА Министерския съвет, НЕ на Парламент, НЕ на КСНС или на който и да е друг орган. Както и отговорността е на премиера и министрите

от фейсбук профила на Христо Гаджев, депутат ГЕРБ

Кирил Петков поискал КСНС на тема Северна Македония?
Защо? И дали този път е успял да свърши нещо?

Последният КСНС по темата беше преди по-малко от 5 месеца (на 10 януари) и завърши със 7 точки (по-долу). 4 от тях са конкретни задачи към Кирил Петков и правителството му, 1 е към Минчев. До момента и петте са пълен провал.

Какво се случи оттогава:
-Имаше едно междуправителствено заседание – следващото се ОТМЕНИ.
-Насрочиха се работни групи – НЕ ЗАСЕДАВАТ.
-Гордостта на Петков – авиолинията до Скопие съществува ПО-МАЛКО ОТ МЕСЕЦ.

Провал след провал, лъжа след лъжа. А помните ли как в предизборната кампания Петков и Василев обясняваха как за 6 (шест!) месеца ще решат проблемите между София и Скопие? Поредната предизборна лъжа.

Искането за ново КСНС говори за два варианта:

1.Петков е поемал еднолични ангажименти в Брюксел и други столици, че ще „вдигне ветото“ (на принципа пари за батерии срещу РСМ) и сега търси как да използва КСНС за извинение, че няма да ги изпълни.

2.Има поет ангажимент за „вдигане на ветото“ и подготвен (може би от френското председателство) подход как да се случи. Четирите партии в коалицията и Радев са наясно и го подкрепят, а този КСНС ще бъде паравана за смяна на българската позиция.

От това как Радев ще подходи към това искане, ще се види кой е по-вероятният сценарий.

Да напомня, единственият необходим акт за „вдигане на ветото“ Е РЕШЕНИЕ НА Министерския съвет, НЕ на Парламент, НЕ на КСНС или на който и да е друг орган. Както и отговорността е на премиера и министрите.

А днес имах среща с новия министър на отбраната на РСМ. На въпрос дали Скопие ще подпомага откриването и опазването на български военни гробища на територията на РСМ, конкретен отговор НЯМАШЕ. Иначе срещата мина в духа на сътрудничество и готовност за бъдещи ангажименти (по-подробно друг път).

P.S. Седемте точки от КСНС на 10.01.2022:
1.При провеждане на външната политика на страната, Министерски съвет да изпълнява националната позиция на България, като спазва изискванията, произтичащи от Договора от 2017 г., Рамковата позиция от 2019 г. и Декларацията на 44-то НС.

2.Даването на съгласие за започване на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС да не се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, включително и по отношение на правата на македонските българи.

3.Изпълнителната власт да продължи да работи за отчитане на изпълнението на Договора от 2017 г. в преговорния процес за членство на Република Северна Македония в ЕС.

4.Изпълнителната власт да изготви и обезпечи в кадрово и финансово отношение план за действие с мерки за постигане на осезаем напредък във всички области на двустранните отношения с Република Северна Македония.

5.Изпълнителната власт да предложи на партньорите в Република Северна Македония създаването на съвместни работни групи по области, в съответствие с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, с цел активизиране на двустранните връзки.

6.Изпълнителната власт да предприеме мерки за ускоряване изграждането на Коридор № 8, съвместно с Република Северна Македония и Република Албания като единен проект в неговата цялост – автомагистрала, ж.п. линия, енергийна и дигитална свързаност.

7.Народното събрание да предложи на законодателния орган на Република Северна Македония създаването на структуриран диалог между парламентарни комисии и групи за приятелство, който да засили доверието и да подпомага цялостния процес

снимка Фейсбук

Similar Posts