| | | |

ЕК предупреди България за свръхдефицит, може да последва наказателна процедура

ЕК предупреди, че в момента бюджетът на България е в свръхдефицит – през есента ще стане ясно дали ще срещу страната ни ще започне наказателна процедура заради това

Това заяви пред бТВ финансистът Любомир Дацов, член на Фискалния съвет.

Той отбеляза, че инфлацията в България се ускорява и ситуацията е значително по-неблагоприятна, отколкото в ЕС поради бюджетната политика на правителството, която генерира дефицити.

По думите му, с актуализацията на бюджета дефицитът трябва да бъде намален и да отиде към 1% – за целта правителството трябва да каже как ще преструктурира разходите.

Дацов предупреди, че сегашните мерки, насочени към неизбирателно стимулиране на доходите и генериране на дефицити, водят страната към инфлационна спирала.

Той е категоричен, че с мерките трябва да се таргетират най-уязвимите групи, а сегашната политика води към по-нататъшно обедняване.

„Когато има инфлация няма лесни политики“, отбеляза Дацов.

“Прави ми впечатление различното третиране на бежанците. Един от проблемите е, че България има нисък потенциален растеж. В страната вече няма хора, няма работници. През последните 2 г. са загубени близо 80 хил. човека. Ние нямаме отношение не само към украинските, но и към сирийските бежанци. Сирия беше една от перлите на Близкия изток с квалифицирани специалисти”, каза Любомир Дацов. Според него би било добре правителството да се възползва от ситуацията и да бъде на мястото си.

снимка Архив

Similar Posts