| | | |

Къде са парите от ЕС за бежанците и защо на бизнеса се подхвърлиха само трохи

Бургаският депутат Деница Николова се опита да разбере как са разходвани европейските пари по това перо, но не получи конкретен отговор

Къде са парите от ЕС за настаняването на украинските бежанци и защо на хотелиерите не се плаща регулярно, а се подхвърлят само трохи и то от време на време? Това е въпросът, който представители на туристическия бранш задават от доста време, но няма кой да им отговори.

Днес питане в този дух отправи от трибуната на Народното събрание и бургаският депутат от „ГЕРБ-СДС“ Деница Николова.

И тя обаче не получи конкретен отговор.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев съобщи, че България може да използва 148 млн.евро от съществуващите програми за хуманитарната криза с бежанците. До момента били изразходвани 60 млн.лева, а останалата сума щяла да бъде усвоена до края на годината.

„Определено не съм доволна от отговора, защото на практика министър Василев потвърди, че липсва прозрачност по разходването на европейски средства, което е недопустимо! Особено, когато става въпрос за пари, които са предоставени целево – за покриване на най-належащите нужди на бежанците от Украйна. Асен Василев потвърди, че средства за бежанците има, но не стана ясно каква е сумата, нито как се изразходват втори месец“, каза пред Флагман.бг Деница Николова.

Деница Николова посочи, че до този момент не е известно как са сключвани договорите по тази програма.

Не е ясно по какъв критерий са избирани, например превозвачите и логистичната подкрепа. Министърът на транспорта Николай Събев съобщи, че 5 млн.лева ще струва т.нар. от властта „разселване на украинците“, но не е известно кой е определил транспортните фирми и какви са договорите им.

„Само с тези действия, всичко, което са изговорили за ГЕРБ по отношение на авансовите плащания и финансирания е абсолютно безпредметно. Правителството разходва европейски средства по безобразен начин! По-лошата хипотеза е, че вследствие на липсата на прозрачност може да претърпим корекция от ЕК“, предупреди Николова.

Бургаският народен избраник анонсира, че ще отправи допълнителни питания по тази тема към други министри от кабинета „Петков“.

снимка Архив

Similar Posts