| | | |

Да се взима нов дълг, за да се покрива старият, е мързеливият подход, актуализацията на бюджета не е съгласувана със синдикатите

Да се взима нов дълг, за да се покрива старият, е мързеливият подход. За да не се случва това, на първо място трябва да имаме значим икономически ръст.

“В тази ситуация не бихме се противопоставяли срещу увеличението на дълга, макар че към момента той е значително под средното равнище за ЕС. Тоест не дългът е проблем в момента”, заяви пред бТВ икономическият съветник в КТ “Подкрепа” по повод намерението на правителството да изтегли нов заем от 3 млрд. лева.

Григорова нарече “по-мързеливия подход” практиката да се взема непрекъснато нов дълг, за да се покрива стар.

“За да не се случи това, първо, трябва да имаме значим икономически ръст и, второ, държавата трябва да взима достатъчно от бизнеса и по-заможните български граждани, така че да може да го покрие и да не се налага да взима нов. Но тук говорим вече за генерална промяна на данъчната система, за каквато очевидно и настоящото правителство не е готово”, каза Ваня Григорова.

Според нея вече са чути признания, че това не е реформаторски бюджет, а по-скоро антикризисен. А когато правителството само си го казва, няма защо да се спори с него.

Единствената по-значима промяна, която се вижда в този законопроект за държавен бюджет, е в бюджета на ДОО и промяната на изчисляване на пенсиите, която ще се случи от 1 октомври тази година. Тази промяна не е съгласувана и изговаряна със синдикатите. Ние не трябваше да разбираме за това в петък вечерта. Синдикатите не са против увеличаването на пенсиите и няма как да са против, но това трябва да се случи с увеличаване на приходите във фондовете на НОИ, допълни Григорова.

По нейните думи, за да не се финансират пенсиите с бюджета, трябва първо да се увеличат минималния и максималния осигурителен доход и да се случи изсветляване на труда за всички онези хора, които работодателите не внасят осигуровки.

снимка Архив

Similar Posts