| | | |

Бойко Борисов събира депутатите си да решат каква да бъде тактиката им

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов събира днес в 9.00 часа депутатите си, за да чуе мнението им за кризата във властта. Това се разбра, след като кворумът в парламента увисна на косъм и ГЕРБ се оказаха извън пленарна зала.

Вариантите пред най-голямата опозиционна сила са няколко: вот на недоверие, ново правителство, оставяне на кабинета да се се самосрути или протести .

Преди дни председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова обяви, че ГЕРБ обмисля вариант с внасяне на вот на недоверие към правителството.

„Правителството е хибрид от тотално противоположни по идеология партии без управленска програма, вече шести месец“, заяви тя и допълни, че досега нито едно правителство не е започвало мандата си без ясна концепция и без план за справяне с кризите.

Според Атанасова „колкото повече дни има това правителство, толкова по-вредно е това за държавата“.

Другият вариант е да се стои и да се наблюдава отстрани срива на управлението.

Борисов също споделя категорично мнението, че това правителство е вредно и оставането му на власт е пагубно за държавата, но той предпочита другата тактика – кабинетът на Петков да бъде оставен, докато се самосрути от властта, така че хората „с камъни да го прогонят“.

„Хората ще ги бият с камъни и тях, управляващи ли са, какви са?! То е видно, че не могат да управляват“, заяви лидерът на ГЕРБ в Кюстендил преди дни. „Това правителство няма да падне. Такива пари имат да разделят, че няма да паднат. Нинова и Радев са като майка и баща на отрочето – единият го подхвърля на другия, той го връща и казва „Не, не, твое си е“.

При положение, че правителството падне след вот на недоверие, президентът Румен Радев ще връчи нов управленски мандат на Кирил Петков, но „Продължаваме промяната“ няма да съумеят да съставят правителство. Така следващата по ред партия е ГЕРБ.

Мнозина допускат, че целта на Бойко Борисов е да предложи „кабинет на националното спасение“ и да отстъпи премиерския пост на силна обединителна фигура. Предполагаемите партньори на Борисов в този формат са „Има такъв народ“ на Слави Трифонов и ДПС. Трите парламентарни групи имат общо 118 депутати. При този вариант се предполага, че ще се търси подкрепата на „Възраждане“ чрез отцепване на двама-трима депутати от Костадин Костадинов, които да се обявят за „независими“.

„Коалицията ГЕРБ – ИТН – ДПС е много трудно осъществима, но не и невъзможна при определени условия“, твърдят политически анализатори.

Възможни са и протести.

ГЕРБ трябва да решат каква да им бъде тактиката. За тях е много важно да преценят и кои ще им бъдат партньорите, тъй като като бивши управляващи те все още са пребивават в зоната на политическата изолация, съобщава Филтър

снимка Архив

Similar Posts