| | | |

Илияна Йотова: Опасявам се премиерът да не отмени ветото над РС Македония

Няма опасност България да завие на Изток, България може да бъде по-активен играч в ЕС и в НАТО, коментира вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването на БНТ “Панорама”.

Според нея в Европейския съюз всяка страна е равноправна, има право на своя анализ и предложения.

“Тези, които внушават това (за завоя на Изток – бел. ред.) – именно те са с източно мислене. Българският глас трябва да се чува. Да не поставяме под съмнение нашия избор.”

На въпрос дали в президентството се готви служебен кабинет, тя каза, че президентът е свикнал с това, но то е краен вариант. “Дотогава трябва да намерим сили да преодолеем конфронтацията и да открием добрите решения за България”, уточни тя.

Запитана за запаления български център в Битоля, тя каза, че тази история няма да приключи скоро.

“Това е естествен резултат от тази политика, този език на омразата, поругаването на историческите паметници – посочи Йотова. – Само преди няколко месеца в едно село до Битоля бе разбит паметника на един офицер, отишъл там да се бие с турците за освобождението на тази част от някогашна България. Заличаваните стенописи, поругаването на войнишките гробища, друг е въпросът как ние гледаме към бъдещето.”

На въпрос какво ще стане, ако френският президент гарантира изпълнението на българските условия към Северна Македония, тя отговори: “Какво означава един президент да е гарант? Ние това не сме го видели, то не е проект на нито един документ. Това, което е по-неприятно, че за него научаваме от външния министър на Северна Македония. Само след около седмица ще има заседание с всички държави членки, ако там бъде представено това френско предложение – добре, за да не говорим по слухове.

Есента на 2019 г. трябваше да представим нашите условия, но тогава България мълча. Беше трудно да обясним защо сега се връщаме отново към всичко това. Когато президентът постави отново въпроса за правата на българите там, нашите партньори проумяха, че нещо не е наред.

Имам едно опасение, дано в цялата тази политическа криза, която се заформя в страната да не стане така че разваляйки отношенията в коалицията, премиерът да реши да пренебрегне мнението на останалите и да отмени ветото (над Северна Македония – бел. ред.).”

Запитана за отношението към войната, Йотова отговори, че нейното поколение е било свикнало с мира и го е приемало за даденост.

“Русия направи така че войната се завърна в Европа – коментира тя. – След инвазията президентът ни събра и ясно определихме отношението си. Да избереш доброто и да осъдиш злото е първата стъпка. Но е необходимо да вземем решения – от коя страна сме. Прибалтийските страни, Полша от една страна, от другата – Германия, Италия, които смятат, че решението е чрез преговори, по дипломатически път. Ако питате мен, избирам втория вариант.”

снимка Архив

Similar Posts