| | | |

Смятахме, че омразата към ГЕРБ сплотява тази коалиция. Оказа се всъщност, че те се мразят помежду си и то изключително много

Не сме против увеличаването на пенсиите, но не е ясно от къде ще дойдат парите.

Това коментира депутатът от ГЕРБ Деница Сачева във връзка с актуализацията на бюджета, цитирана от actualno.com.

“Политическа лъжа е, че нашата политическа партия не иска да увеличава пенсиите. Напротив, точно обратното. Това е видно от последното управление на г-н Борисов, когато минималната пенсия беше вдигната със 170 лв., а средната пенсия за 4 години нарасна с почти 200 лв. Разликата обаче е, че ние винаги сме били отговорни не само към пенсионерите, а и към хората, които работят и които със своите данъци осигуряват на практика изплащането на пенсиите.

В бюджета на НОИ една голяма част от парите идват от данъците, а не от осигуровките на хората. Това, на което ние остро се противопоставяме в момента, е факта, че не е ясно откъде ще дойдат парите за увеличаването на пенсиите. За тази година те се предвиждат от Плана за възстановяване и устойчивост. Независимо от това какво казват управляващите, числата са много ясни. Балансът се осигурява от очаквания 1 млрд. от Плана за възстановяване и устойчивост, които дори не се знае дали ще дойдат до края на годината. За 2023 средствата, които са необходими са в размер на 3.7 млрд. лв,. 2024 г. в размер на 4.2 млрд. лв. Нямаме ясна тригодишна прогноза откъде ще дойдат тези приходи”, каза Сачева.

Според нея управляващите се опитват в последните си дни да увеличават разходите и не се интересуват кой, как и кога ще ги плаща.

“На практика това, което се случва в момента и въпросът, на който правителството и лично Асен Василев трябва да отговори е следният: какво ще се случи 2023 и 2024 г.? предложенията са три – по-високи данъци и по-високи осигуровки, нови заеми или никакви увеличения за пенсионерите в следващите три години, независимо от евентуалната инфлация или кризите, които може да има”, коментира още депутатът от ГЕРБ.

Тя заяви, че ГЕРБ са против безотговорното отношение от страна на управляващите и против това те за пореден път да злоупотребяват с най-уязвимите хора в България, каквито са българските пенсионери. “Но сме за разумно увеличение на пенсиите”, каза още Сачева.

Депутатът от ГЕРБ коментира и темата с “пазарлъците” в парламента за подкрепа на кабинета.

“Ние смятахме, че омразата към ГЕРБ е това, което сплотява тази коалиция. Оказа се всъщност, че те се мразят помежду си и то изключително много. За нас остава учудването как една коалиция, която твърдеше, че има нулева толерантност към корупцията, няколко месеца по-късно се разпада, с взаимни обвинения в корупция”, каза още депутатът от ГЕРБ.

снимка Архив

Similar Posts