| | | |

ПОТРЕС! Денков се изпусна и каза защо няма да управляват ПП-ДБ с ГЕРБ: Пак трябва да разпределяме порции

Няма да подкрепим мандата на ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство. Няма да участваме в съвместно коалиционно управление. Докато ГЕРБ не промени отношението си към корупцията, няма как да управляваме заедно.

Това заяви академик Николай Денков, съпредседател на ПГ на ПП-ДБ по бТВ.

„Хората очакват ние да променим начина, по който се управлява държавата. Към момента няма никакви индикации, че ГЕРБ е готова да промени този подход, освен една и това е законодателната програма, която приехме заедно“, добави Денков.

„Ако тя започне да се изпълнява и видим, че се приемат законите, които изискват отчетност от главния прокурор, тогава ще видим, че има промяна в подхода на ГЕРБ, за момента това не е така“, каза още той.

Уточнявайки, че е участвал в поне 10 обсъждания, той е убеден, че “тази линия е правилна”.

За България е важно да се изчисти от модела, толериращ корупция, смята той.

Като физико-химик, той посочи, че водата и олиото са несмесваеми, но има вещества, с които това може да се случи и за да стане магията, трябва да има промяна в ГЕРБ.

“Ако мандатът дойде при нас, ще търсим подкрепа от всички – България да стане развита европейска държава, включително от ГЕРБ, знаем, че ще бъде трудно – обясни той.

Но, представете си, че направим съвместно правителство и отново трябва да разпределяме порции, какво ще правим тогава?”

Веднага след това Денков уточни, че ако ГЕРБ са готови да направят тяхно правителство и то да работи за България, “ние ще подкрепяме конкретни политики, както се договорихме”.

Денков заяви, че ПП-ДБ ще търси подкрепа за втория си мандат от всички, които следват законодателната промяна и подходът за промяна на България към развита европейска държава.

Правителствата на малцинствата са в много трудна ситуация, защото целият контрол е в парламента. Във всеки момент те могат да бъдат свалени.”

Денков допълни, че са готови да пробват и с правителство на малцинството, ако получат втория мандат. Досега ПП-ДБ не са говорили с другите партии по този въпрос.

“С Росен Желязков отпушихме работата на НС, насочихме я в правилната посока, за да може да се внесе бюджета, договорихме разпределение между ангажиментите на Желязков и председателя на правната комисия – обясни още той.

Колко пъти ни плашеха с бюджета, брутният вътрешен продукт е с 10 млрд. повече и дефицитът остава същият, нещо не е наред, нека да излезе официалния проект, да видим числата и да видим какви тези в повече разходи и приходите.”

Според Денков две неща трябва да се проверят в бюджета – как са изчислени приходите, как връщането на ДДС в старите рамки ще ги промени и наистина ли капиталовите разходи са завишени.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts