| | | |

ДПС се опитаха да осуетят кандидатурата на Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ

Парламентарната антикорупционна комисия отхвърли всички опити на ДПС да въведе правила за избор на председател на КПКОНПИ, с които, на практика, щеше да бъде осуетена кандидатурата на вътрешния министър Бойко Рашков заради възрастта му.

Темата за забавената реформа в антикорупционната комисия беше една от ябълките на раздора в „Има такъв народ”, припомня NOVA.

„Не става въпрос за Комисията, не става въпрос за закона, става въпрос за човека”, каза депутатът от ДПС Александър Несторов. Кой е човекът обаче, от Движението за права и свободи не споменаха име. Основният претендент за този пост е вътрешният министър Бойко Рашков, който е на 67 години. Едно от предложенията на ДПС беше председателят да не е на повече от 65 години. Александър Несторов подчерта че от партията искат КПКОНПИ да оглави човек, който е „психологически годен да води тази толкова важна комисия”. Не мина и предложението на ДПС председателят да се избира с 2/3 мнозинство в парламента.

След оставката на Сотир Цацаров, сега Комисията се ръководи от заместника му Антон Славчев. Освен Рашков, другата обявена кандидатура е тази на следователя Бойко Атанасов. Той ще бъде издигнат от „Възраждане”. Според правосъдния министър първо трябва да бъде приет новият закон за КПКОНПИ и тогава да се избира председател.

Освен Рашков, кандидат за шеф на КПКОНПИ ще бъде и следователят Бойко Атанасов, който бе номиниран от “Възраждане”.

снимка Архив

Similar Posts