| | | |

Румен Радев с първи думи за “Кодгейт”, захапа Денков за… ВИДЕО

Президентът Румен Радев упражни правото си на глас в училище в столичния район „Слатина“.


“Гласувах за развитието на София като модерна европейска столица, каквато всички искаме”, заяви той.

Президентът коментира и скандала с кодовете на машините за гласуване, който стана ясен след доклад на ДАНС.

„Разбира се, че съм прочел доклада на ДАНС. Най-важното е да се гласува масово, да се осигури спокойствие в днешния ден и всеки българин да получи зачитане на своя глас“, подчерта той.

„Дали има нещо притеснително ще установят компетентните органи. Имаме спешна нужда от възстановяване на доверието е избирателния процес“, каза той и изтъкна, че ДАНС е подчинена пряко на Министерския съвет и министър-председателя.

„И заместник-министърът на електронното управление и заместник-председателят на ДАНС, които са замесени в този скандал, са назначение на управляващите“, каза Радев.


„Аз уважавам решението на ЦИК като независим орган. Но дали е законосъобразно ще реши съдът. Всеки парламент се ангажира с промяна на Изборния кодекс“, заяви той и припомни, че през декември миналата година той наложи вето на последната промяна на Изборния кодекс, която на практика е обезсмислила машинното гласуване.

„Тогава се намери стабилно мнозинство, което да отхвърли моето вето“, добави той.

„На мен ми е много интересно, призивите на редица партии и хора, които се надпреварват да ми орязват правомощията, днес ми измислят нови такива“, изтъкна президентът.

Той беше помолен и да коментира и темата за въвеждането на транзитни такси за руски газ от страна на българското правителство.

„Дори и привидно най-благородната инициатива не може да оправдае погазването на Конституцията и на договора за функциониране на ЕС. Такива внезапни хрумвания без никакви разчети водят до несигурност и хаос, до нашата самоизолация в европейското семейство, отклоняват ни и ни отдалечават от европейските принципи. П

оставят под голяма заплаха структуроопределящо дружество като „Булгартрансгаз“ и ние сме длъжни да го защитим“, заяви Радев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts