| | | |

Фалстарт: При 2 неуспешни опита няма кворум в парламента

Народното събрание не събра кворум за сутрешното заседание, на което трябваше да избира нов председател. При сутрешната регистрация в 9,10 ч в пленарната зала бяха само 110 депутати от “Продължаваме промяната”, БСП и “Демократична България”.

Депутатите от ГЕРБ, ДПС, ИТН и “Възраждане” така и не се появиха в зала. Председателстващият заседанието Мирослав Иванов даде 15 минути почивка и към 9,30 направи втори опит, при който се оказа, че има само 113 депутати и заседанието отново бе осуетено.

Първа точка в днешната програма на депутатите е избор на нов председател на мястото на сваления от поста миналата седмица Никола Минчев.

Оказа се обаче, че никой не иска да издига кандидатура. От ПП вече заявиха, че няма да предлагат кандидат и ще оставят това право на новото мнозинство, след като Никола Минчев бе свален от поста. По-късно стана ясно, че и ИТН и БСП няма да предлагат свой човек.

Новината съобщи председателят на парламентарната група Андрей Гюров, след като досега заявките бяха в точно обратната посока.

ИТН, ГЕРБ-СДС и БСП също посочиха, че няма да издигат кандидат и обясниха, че в парламентарните групи подобни номинации не са коментирани.

В момента няма никакъв процедурен проблем Мирослав Иванов да изпълнява тази длъжност. Има 14-дневен срок за избор на нов председател. Нищо не налага бързата смяна, но от друга страна, при новата ситуация в Народното събрание е нормално процедурата да тръгне по своя ред и да се потърси една широка подкрепа за нов председател, който да води парламента”, обясни Гюров в ефира на bTV.

“Ние заставаме твърдо зад личността и професионализма на Никола Минчев и мислим, че ходът, който беше предприет миналата седмица със свалянето му от поста, беше изключително погрешен. Това ще наруши работата и действието на целия парламент в оставащия му живот”, смята Андрей Гюров.

снимка БТА

Similar Posts