| | | |

Обрат: ПП се отказаха да номинират повторно бившия шеф на Народното събрание

Обрат в позицията на “Продължаваме промяната” да издигнат отново Никола Минчев за шеф на Народното събрание.

Това съобщи изненадващо председателят на парламентарната група Андрей Гюров, след като досега заявките бяха в точно обратната посока.

Същото декларираха още три от партиите в Народното събрание – ИТН, ГЕРБ-СДС и БСП.

“Няма да издигнем кандидатура за председател на Народното събрание и ще оставим на следващите по големина парламентарни групи да направят своя ход”, каза в ефира на бТВ Андрей Гюров.

Той заяви, че не знае какви имена ще бъдат предложени.

В момента няма никакъв процедурен проблем Мирослав Иванов да изпълнява тази длъжност. Има 14-дневен срок за избор на нов председател. Нищо не налага бързата смяна, но от друга страна, при новата ситуация в Народното събрание е нормално процедурата да тръгне по своя ред и да се потърси една широка подкрепа за нов председател, който да води парламента”, обясни Гюров.

“Ние заставаме твърдо зад личността и професионализма на Никола Минчев и мислим, че ходът, който беше предприет миналата седмица със свалянето му от поста, беше изключително погрешен. Това ще наруши работата и действието на целия парламент в оставащия му живот”, смята Андрей Гюров.

Затова, според него, правилното решение е да се даде възможност на другите парламентарни групи да направят номинации.

В същото време и от ИТН, и от ГЕРБ заявиха, че няма да имат номинации за поста председател на Народното събрание. Това казаха в ефира на бТВ Ива Митева и Радомир Чолаков.

Митева съобщи, че ИТН ще предложи да се отложи изборът на нов парламентарен шеф, но не скри, че ако има съгласие между всички ПГ, тя е склонна отново да подкрепии Никола Минчев.

“Не, няма да имаме свой кандидат за този пост”, съобщи и Александър Симов от БСП.

Гюров заяви още, че от “Продължаваме промяната” са готови на всякакви сценарии след гласуването на вота на недоверие.

снимка Архив

Similar Posts