| | | |

Bloomberg: До няколко часа Русия ще изпадне в дефолт

До няколко часа Русия ще изпадне в дефолт, тъй като гратисният период за погасяване на около 100 милиона долара просрочени задължения по държавни облигации изтича в нощта на 27 юни, съобщава агенция Bloomberg.

„За Русия това ще бъде първото неизпълнение на външния дълг, откакто болшевиките изоставиха дълговете от царската епоха през 1918 г.“, се посочва в статията. Журналистите наричат ​​тази ситуация уникална, тъй като Русия има както средствата, така и желанието да изплати задълженията си, но антируските санкции не ѝ позволяват да направи това.

През април САЩ не подновиха лиценза, който позволяваше на притежателите на облигации да получават плащания, като по този начин забранява на Руската федерация да обслужва външния си дълг. Този лиценз изтече на 25 май.

Тогава руският финансов министър Антон Силуанов обеща, че Русия ще предложи инструмент за изпълнение на задълженията на всички притежатели на еврооблигации и каза, че действията на Вашингтон няма да повлияят на ежедневния живот на руснаците.

Similar Posts