| | | |

ДБ при президента: Важно е да се състави кабинет с първия мандат. Предсрочните избори не са панацея ВИДЕО

Започва срещата на Румен Радев с представители на “Демократична България”. Тя е част от консултациите при президента с представители на парламентарните групи от 47-ото Народно събрание за връчване на мандат за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент.

Така ДБ станаха единствените от трите партии в управляващата коалиция, които дойдоха на “Дондуков” 2. “Продължаваме промяната” и БСП отказаха да разговарят с президента преди приемането на актуализацията на държавния бюджет. Те ще поискат ден за консултации след сряда.

снимка Кадър

Предсрочните избори няма да бъдат панацея за политическата обстановка у нас. Това каза Христо Иванов от „Демократична България” по време на консултациите при президента.

„От наша гледна точка е много важно да се направи опит с първия мандат.

Вие, г-н Радев, очертахте кризите, в които се намираме и колко е отговорен този момент. Считаме, че Конституцията предвижда тези консултации като антикризисна мярка. Целта на Конституцията винаги е да има излъчено правителство. Мисля, че след толкова предсрочни избори е ясно, че това не може да бъде панацея.

Продължавам да съм скептичен, че нов вот ще ни даде магическо решение на проблемите. За нас кризата има още един аспект и това е кризата на политическата класа. Оказа се невъзможно да се води разговор по съществените проблеми”, поясни Иванов. Той допълни, че „се надява, че консултациите между партиите ще се случат”.

Президентът поздрави ДБ за усилията, които полагат за съдебната реформа.

„При връчването на мандата на ПП аз предупредих, че ако не се предприемат значителни съдебни реформи, в първите 100 дни статуквото ще потърси реванш. Виждаме ефектите от забавянето на тези реформи. Има крачки, но закриването на спецсъдилищата е само първата крачка от този дълъг път. Вярвам, че ще продължите с тези усилия и в рамките на това НС”, каза Румен Радев.

Днес продължават консултациите при президента Румен Радев за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент. Разговорите започнаха с “Има такъв народ”; предстои среща и с “Възраждане”.

Вчера на поканата на президента се отзоваха от ГЕРБ-СДС и ДПС. “Продължаваме промяната” и БСП отложиха консултациите докато не бъде приет бюджета на държавата.

Similar Posts