| | | |

НаТка секретарката се ожали, сравни Изборния кодекс с миш-маш

“Към настоящия момент ставаме свидетели на един законодателен миш-маш, при който позициите много бързо се променят. Публично заявени позиции не са подкрепени от зала и обратно, в зала се гласува нещо различно от това, което публично е говорено.

Към настоящия момент, смесеното гласуване, хартия плюс машинно гласуване, като че ли остава в сила. Дали това ще бъде до края на парламентарния ден, предстои да видим”,

Това каза в “Още от деня” по БНТ по повод на връщането на хартиената бюлетина заместник-председателят на “Деморкатична България” Надежда Йорданова.

“Добрата новина, ако въобще може да има такава от този парламентарен ден, е че изборен район “Чужбина” остава и съответно общественият съвет към ЦИК, също остава”, каза Йорданова.

“Първоначалното предложение на ДПС беше в случай на избори от приемането на измененията до местните избори, гласуването да бъде само на хартия. Същевременно, въвеждането на гласуване с хартия и машинното му преброяване е принципно нова технология.

Абсолютно недопустимо е да бъде въвеждана между първо и второ четене с такъв тип промени. Още повече, че в цялата си съвкупност, предложенията на ДПС бяха направени по начин, по който не гарантираха, че ефективно може да се въведе тази нова технология на местните избори.

Това беше и една от причините ДБ да предложи да се спре този законодателен процес, да се създаде временна комисия на паритетен принцип и парламентарните сили да постигнем консенсус накъде да вървим”, така Йорданова обясни защо ДБ е против сканиращите машини.

“Хартиената коалиция” отхвърли категорично отхвърли и преброителните центрове, въпреки публичните заявки на лидери, както от страна на ГЕРБ, така и от страна на БСП.

В някои от публичните говорения БСП бяха заявили, че били подкрепили преброителните центрове. За съжаление мнозинството в залата не ги подкрепи, въпреки че те бяха тествани и опита беше отчетен като успешен, заяви Йорданова.

Тя посочи още, че ДБ поддържа своята позиция, че трябва да се направят всички усилия за реализирането на втория мандат. Да има задълбочени разговори и ясно формулирани приоритети, защото пред България има важни национални задачи – еврото и Шенген са изключително отговорна задача през следващите месеци.

Йорданова каза още, че ще настояват за сериозни разговори за реализиране на втория мандат, но уточни, че все пак мандатоносител е ПП и те са основния субект в този процес.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts