| | | | |

В Радев вече няма потенциал на политически обединител – такъв, какъвто той беше, когато вдигна юмрук и овладя идеологията на протеста

от фейсбук профила на Цветанка Андреева

снимка Архив

Новото в тази повтаряща се ситуация с консултациите при президента е, че Радев от предпоставка за изграждане на коалиция се е превърнал в пречка.

В него вече няма потенциал на политически обединител – такъв, какъвто той беше, когато вдигна юмрук и овладя идеологията на протеста. Тогава той се отказа от ролята си на държавен глава и влезе в полето на политиката, за да го подчини почти напълно еднолично чрез служебната си власт.

Днес Радев не може да лидира нито управляващите (в оставка), нито опозицията. Този път неговата лична игра чрез служебната власт ще е атака срещу цялата политическа система.

Силата на удара му по политическия модел ще зависи от способността или невъзможността на партиите да предложат смислена управленска коалиция след бъдещите избори.

На този етап сценариите за коалиция са три:

1/да възпроизведат подобна коалиция на досегашното самоунищожително противопоставяне – което ще задълбочи кризите;

2/да сформират някаква безпринципна коалиция, възможна към момента и ситуацията, но отново без перспектива;

3/да се изгради коалиция на общите дългосрочни цели – която да обедини сходни по идеология субекти, решени на взаимни отстъпки в името на излизане от кризите и геополитическото стабилизиране на държавата ни.

При вариант 1 и 2 Радев ще се възцари върху отломките на неуспеха на партиите и ще ни предложи негов “режим”

При вариант 3 той ще бъде „умиротворен“ в институцията си, а политическите елити реабилитирани пред нацията, която трупа отвращение и недоверие.

Similar Posts