| | | |

ПП май са си напазарували нужните им депутати за съставяне на правителство

121 депутати май са намерени, за да внесе в парламента Асен Василев ново правителство.

С подобно усещане са останали участници в първия тур от консултациите в коалицията, завършили преди минути, които били в кабинета на председателя на Народното събрание.

Кирил Петков, Асен Василев, Лена Бориславова, Даниел Лорер, Никола Минчев са повторили на своите партньори от коалицията – БСП и “Демократична България”, че само при сигурни 121 депутати внасят второто правителство и разговорът е бил какво точно да се прави в идните 6 месеца.

Червените са били представени от своя шеф на парламентарната група Георги Свиленски, от икономиста Петър Кънев, от социалния министър Георги Гьоков и от зам.-председателя на парламентарната група Филип Попов.

Атанас Атанасов и Христо Иванов не са били част от групата на “Демократична България” в първия тур на преговорите. В преговорната група обаче бяха правосъдната министърка Надежда Йорданова и колегата й в електронното управление Божидар Божанов, придружени от експерти.

Темите на първата консултациите са били икономика, социална политика, образование, здравеопазване.

Законите по тема “правосъдие” и необходимите други 7 закона, за да влязат парите по Плана за възстановяване, е програмата максимум, която си поставя тройната вече коалиция.

Имало е предложение от “Продължаваме промяната” депутатите да работят без ваканция, но евентуалното крехко мнозинство, във време на отпуски и неуспешният опит досега на други парламенти, отказали и вносителите на тази идея. Останало е обаче решението комисиите да продължат през цялото време на работят, а депутатите да се съберат отново на 1 септември.

Петър Кънев от БСП напомнил, че първата работа трябва да е да се промени правилникът на депутатите, тъй като независимите не могат да работят в комисии. Свиленски представил основните приоритети на партията в сферата на образованието, здравеопазването и икономика, а Гьоков – социалните им предложения.

Кирил Петков е водил консултациите, но често пъти Асен Василев деликатно го е прекъсвал и уточнявал някои тези и предложения.

Според евентуалния нов премиер първите две седмици след избора на правителство били решаващи и затова той очаква в този период да се гласуват съдебната реформа и законите, които ще позволят да получим средствата по възстановяване.

Лидерите на ПП били видимо внимателни и дружелюбни към своите партньори. Помежду им обаче се усещало напрежение чии да са главните роли в процеса на създаване на правителство и внасянето на закони.

Асен Василев и Даниел Лорер сякаш говорели на един език, докато Кирил Петков, Лена Бориславова и Никола Минчев демонстрирали възпитано, че имат свое мнение по всички теми и ще го отстояват и във вътрешния кръг на ПП, съобщава 24 часа

снимка Архив

Similar Posts