| | | |

Атанас Зафиров: С част от народните представители се водят разговори, дано да проявят отговорност

Срещнахме разбиране по мерки като енергийни и водни помощи, безплатни учебници и безплатни лекарства за деца

“Запознахме нашите колеги от “Продължаваме промяната” с нашите условия за включване в бъдещото управление. Един от краткосрочните ни приоритети дори вече е изпълнен – актуализацията на бюджета.”

Това заяви след експертната среща за съставяне на кабинет заместник-председателят на БСП Атанас Зафиров в предаването “Още от деня” по БНТ.

Той подчерта, че краткосрочно предстои работа по приемане на Бюджет 2023, ускорена законодателна програма по приемането на повече от 20 закона по Плана за възстановяване и устойчивост, а по отношение на дългосрочните приоритети, левицата е поставила преди всичко социалните мерки, мерки в областта на образованието, науката, културата, здравеопазването и развитието на икономиката.

“Днес бяха поставени въпросите за енергийните помощи, за водните помощи, за безплатни учебници на учениците, за безплатни лекарства на деца до 14 години. За тези приоритети ние срещнахме разбирането на нашите партньори”, добави Зафиров.

Народният представител от “БСП за България” коментира спирането от страна на Русия на издаване на туристически визи за българи:

“Тази асиметрична мярка от страна на Руската федерация е потвърждение на едно от нашите предупреждения, че изгонването на дипломатите ще доведе до сериозни външнополитически последствия за България и ще има отражение и върху икономиката на страната.” Той изрази надежда, че разумът ще надделее и тази ескалация ще деескалира, “защото е в противоречие на българския национален интерес.”

По думите на Зафиров в последното време външната политика е взела превес в работата на правителството и в дневния ред на обществото.

“Много ни се иска превес да вземе грижата за ежедневните нужди на българските граждани – доходи, неравенства, инфлация, цени на горивата. Затова не случайно в нашите приоритети ние сме заложили борбата с тези неравенства, социалните мерки. Много хубави неща бяха направени за тези шест месеца, искаме да ги продължим и затова ги поставяме като условие за нашето участие в кабинета”, подчерта социалистът.

По отношение на мерките, приети с актуализацията на бюджета, депутатът от левицата каза: “Някои от тях вече работят. Някои от търговските вериги вече намалиха цената на хляба, вследствие на намалената ставка на ДДС за хляба. Очакваме тази мярка да проработи и наесен по отношение на намаленото ДДС на парното.”

Според Зафиров 121 депутата не са достатъчни и трябва да се осигури едно по-стабилно мнозинство. “Законодателната програма е амбициозна и за нея трябва едно работещо мнозинство. Искрено се надявам част от народните представители, с които се водят разговори в момента да проявят отговорност и да са на нивото на своите ангажименти към своите избиратели, защото те са народни представители на всички български граждани”, посочи той.

Заместник-председателят на БСП изрази надежда, че до края на седмицата да бъде сформирано такова мнозинство, защото “другото означава да отидем на избори”. Той обърна внимание, че провелите се местни частични избори са показали, че хората не желаят в момента избори.

“Регистрирахме една безпрецедентно ниска избирателна активност – между 25% и 30% в цялата страна. Това показва, че дневният ред на хората е друг и те искат да има работещи институции. Това прави отговорността на всеки народен представител двойна”, обясни Атанас Зафиров.

“Имаме уверението на г-н Василев, че диалогът в коалицията ще бъде засилен”, изтъкна социалистът. Той подчерта, че безспорна слабост в досегашното управление е била липсата на комуникация и вследствие на това, разнопосочните сигнали, които са давали различните формати. Зафиров обясни, че вследствие на това са се получили трудности по отношение на законодателна инициатива, и при комуникирането на постигнатите успехи.

“Сега се отива към един по-различен коалиционен формат. Формира се един своеобразен секретариат, където предварително ще бъдат обсъждани всички тези въпроси, за да бъдат издигнати след това на политическо ниво и съответно да бъдат решавани”, посочи народният представител от БСП.

Атанас Зафиров, който е и председател на парламентарната Комисия по отбрана коментира думите на народния представител Ивайло Мирчев, че българските служби са “пробити”.

“Не бих се съгласил с тези тежки квалификации, особено по отношение на военното ни разузнаване. Много ми се иска г-н Мирчев да даде потвърждение на тези свои думи. Комисията по отбрана ще разгледаме този въпрос и ще изслушаме колегите”, каза той и продължи:

“Факт е, че с ескалацията на конфликта в Украйна, с нарастващото напрежение в региона, се активира работата на редица чужди разузнавания на територията на България. Това няма как да не бъде отчетено в работата на българските служби. Предстои да се направи един точен анализ и да се види има ли някакви пробиви и ако има, да се вземат съответните мерки.”

снимка Архив

Similar Posts