| | | |

Кирил Петков: Ще преговаряме с ИТН, ако Слави Трифонов не взима решенията там

Ще преговаряме с ИТН, ако Слави Трифонов не взима решенията там, заяви в кулоарите на парламента премиерът в оставка Кирил Петков.

Той застана пред медиите, след като бе изслушан заедно с министъра на енергетиката Александър Николов относно доставките и цената на природния газ.

Премиерът бе попитан с кои партии водят разговори за подкрепа на кабинет с премиер Асен Василев.

С „Има такъв народ“ се водят разговори и се отправят покани, не скри той. „Дори да кажат „не“, ама да видят цялата програма, да дискутираме важните за България приоритети и тогава да си направят становището“, заяви още премиерът в оставка, цитиран от БТА.

„Единственото ни условие, разбира се, е г-н Слави Трифонов да не бъде човекът, който да взима решения от тяхна гледна точка, защото, както в ГЕРБ г-н Борисов не искаме да взима решенията от депутатите, защото просто не вярваме на тези хора, че могат да бъдат партньори в това управление“, коментира Петков.

Единствената цена, която не сме готови да платим, е да вкараме задкулисието обратно в управлението, каза още Кирил Петков.

На въпрос има ли вече 121 депутати, които да подкрепят евентуално бъдещо правителство , Петков отговори: Разговорът продължава. Много искахме да обърнем разговорът да не бъде „подкрепяте или не подкрепяте“. И обясни, че има ясни политики, стратегии и законопроекти, за които може да се говори.

Премиерът в оставка съобщи, че е имало липса на интерес от страна на опозицията към днешното изслушване. „Даже депутатите от ГЕРБ, които бяха поставили въпроса, ги нямаше в зала“.

“За пръв път участвам в изслушване, в което искаха да чуят абсолютно класифицирана информация за договори и цени. Ние ги помолихме да е закрито заседанието и всички си тръгнаха, даже депутатите от ГЕРБ, които зададоха въпроса не бяха в зала”, заяви премиерът в оставка.

Той отбеляза, че е проведен разговор с другите партии, а ГЕРБ се върнали чак в края на изслушването. Когато говорим за отговорни решения, енергетика, цени, договори, доставчици, когато искате да разберете всичко, което е толкова важно за България, и успехите ни, и да не се интересувате дори да не сте в зала, това е невероятно лицемерие, каза Петков.

Петков посочи, че утре ще участва в официалната церемония по повод приключването на строителството на междусистемната газова връзка Гърция-България.

Similar Posts