| | | |

На изпроводяк Лорер направи промени в ББР и създаде условия за далавери

Действията на Даниел Лорер показват, че или Кирил Петков е сгрешил с въвеждането на лимит от 5 млн. лв. за заеми, или на изпроводяк искат да направят нови далавери в банката.

Искат банката да работи на загуба

Промени в устава позволяват кредитиране на фирми от “лошия” списък на БНБ, както и банката да работи при условия, по-неизгодни от пазарните

Кредити от над 5 млн. лева отново може да дава Българската банка за развитие след направени промени в устава. Новите текстове вече са вписани и показват, че Даниел Лорер е отменил лимита на заемите, въведен от Кирил Петков като икономически министър.

Това показва, че или Петков е сгрешил, или някой създава условия за далавери в банката, преди управляващите да си тръгнат окончателно, коментираха депутати от опозицията. Те припомниха, че Кирил Петков проведе шумна кампания, в началото на юни миналата година и обяви, че прави революционни промени в устава на ББР, изразяващи се във въвеждане на лимит на кредитиране от 5 млн. лв.

Изтъкнатата причина от Петков бе, че ресурсът на банката “отишъл при 20 топ фирми”, а дребният и среден бизнес имал нужда от ликвидност.

“Сега Лорер връща стария модел, което означава, че този модел е бил работещ”, коментираха пред “Труд” финансови експерти. Те припомниха, че всяка финансова институция в страната ни работи по европейските регулации, които позволяват кредитиране до 25% от капитала на банката.

В устава на ББР е посочено, че кредитите които ще могат да се увеличават над досегашния лимит от 5 млн. лв. се гледат към дата 31.01.2021 г. Защо е избрана точно тази дата знаят Лорер и съучастниците му. Съмнението е, че е избрана неслучайно, заради конкретни кредитополучатели, които чакат да се преструктурират или рефинансират заемите им.

Според експертите силно недоумение буди и друга промяна, вписана в устава на ББР. В чл.8 ал. 9 е записано, че ББР може да финансира/рефинансира дружества със задължения, класифицирани в кредитния регистър на БНБ в групи “Необслужвани” или “Загуба”, към момента за кандидатстване за кредит от ББР, след потвърждаване от Надзорния съвет.

Депутати от бюджетната комисия в парламента определиха текста като лобистки и попитаха в чий интерес е направена промяната. Споменато бе името и на близък до властта бизнесмен с огромни необслужвани дългове към три банки, а коментарите бяха, че в 12 без пет властта се опитва да му реши проблемите.

Най-смущаващ обаче е друг нов текст в устава на ББР, който регламентира условия, при които ББР да работи на загуба. В чл.8 ал.8 е записано следното: ББР осъществява финансови сделки в рамките на предмета на банката по конкретно възложени от правителството на Република България програми.

Когато тези програми предвиждат пласиране на средства при условия по-неизгодни от пазарните, при които е възможно реализиране на загуби и/или пропуснати ползи, техният размер следва да бъде определен в съответната програма.

Коментарът на експерти в банковата сфера е, че текстът противоречи на европейските норми за конкуренция и държавни помощи и че подобни изключения се правят само след разрешение на ЕК, каквото имаше по време на COVID пандемията.

снимка Архив

Similar Posts