| | | |

Прекратяване на ин хаус поръчките струва скъпо, всеки ден фалират между 3 и 5 фирми

Поне 3 пъти повече ще платят данъкоплатците при нови договори
При разваляне на контрактите няма кой да гарантира качеството, а фирмите са съгласни да поемат този ангажимент

Прекратяване на ин хаус поръчките и зачеркването им като опция ще струва скъпо на българските данъкоплатци. Това категорично заявиха пътни експерти и юристи пред “Труд”. Липсата на политическа воля може да струва милиони левове на всеки гражданин.

Ако бъдат прекратени ин хаус поръчките, това ще повиши значително цената на строителство на изгражданите нови отсечки на магистрала “Хемус” от Варна до София и на високоскоростния път Видин-Ботевград.

Към момента най-добрият и най-евтин вариант е тези контракти да бъдат изпълнени със съответната индексация за поскъпване на строителните материали, горивата, разходите за труд и въобще инфлацията.

Още повече, че има съвсем елегантно решение, което да позволи това да се случи. Проверката на Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ) показа, че по ин хаус договорите няма сериозни нарушения. Като единствена тяхна слабост се сочи фактът, че фирмите – доставчици на строителни материали и на техника за изграждане на пътя, не носят отговорност за качеството на работата.

От бизнеса обаче са готови да поемат този ангажимент. Това може да се случи чрез подписване на договори за поръчителство, чрез които компаниите-доставчици да станат съгаранти на държавната компания “Автомагистрали” ЕАД, която всъщност строи отсечките на магистрала “Хемус” по договора си с пътната агенция и наема тези фирми.

Компаниите са съгласни с подобна промяна и тя е била на път да бъде разписана от екипа на регионалния министър в оставка Гроздан Караджов, малко преди ИТН да оттегли подкрепата си за кабинета Петков.

Подобна промяна би гарантирала на държавата качеството на изпълнение и би позволила настоящите ин хаус договори, чрез които изграждането на магистрала “Хемус” излиза близо два пъти под пазарните цени за строителство на магистрали в момента (справка търга за Русе-Велико Търново), да бъдат изпълнени. Още повече, че в противен случай, държавата – тоест всички ние, ще изгубим милиони левове.

Още повече, че ин хаус договорите са подписани така, че държавата ще дължи неустойки на компаниите, които са се ангажирали да доставят строителни материали и техника. Тоест автоматично поръчката за строителство на “Хемус”, която буксува вече над година, ще се оскъпи с 15 на сто над настоящата си цена.

Това обаче далеч няма да е единствената промяна на цената нагоре. За последната година и половина цените на строителните материали, които се влагат при изграждането на инфраструктурните проекти, са поскъпнали поне двойно. Циментът, с който се бърка бетон например, промени цената си три пъти, като всяка увеличение беше от порядъка на 20 на сто.

Армировката (арматурното желязо), която струваше под 1 лев за килограм вече се продава срещу два пъти повече и цената достига до 2,45 лв. Битумът също поскъпна над два пъти от 600-700 лева за тон до 1250-1400 лева за тон. Само за първата година след подписване на ин хаус договорите, от разликата в поскъпването на строителните материали, са спестени почти 80 млн. лв., показва анализ на държавната компания “Автомагистрали” ЕАД.

Оттогава цените на строителните материали продължиха да се покачват драстично.

Прекратяването на ин хаус договорите ще забави и строи­телството на “Хемус” с години, възпрепятствайки така и развитието на Североизточна България заради липсата на бърз транспортен коридор.

В случай на превъзлагане на поръчките ще е е необходимо да се препроектира трасето, за да се види до каква степен и какви дейности са вече завършени, което ще отнеме време за детайлна оценка на всички вложени материали и работа. След което тепърва ще се обявяват нови обществени поръчки, които заедно с обжалванията ще отнемат години.

Още по-голям проблем е и фактът, че дори при изграждане на магистрала “Хемус” чрез нови договори, няма да е ясно кой носи отговорност за построеното трасе. Тъй като една част от него – основите, части или цели съоръжения, различни пластове, ще са направени от евентуално различни изпълнители.

Така при последваща авария няма да е ясно кой трябва да плати гаранцията за трасето и да го поправи, предвид факта, че ще бъде почти недоказуемо кой е причина за несвършената качествено работа, в случай че има такава. В момента например има започнати съоръжения, които са замразени заради нежеланието на държавата да плаща за вече извършението по настоящите договори дейности или да гарантира, че тепърва направеното ще бъде платено. Затова и част от вече вложените материали може да се наложи да бъдат бракувани.

Например предварително напрегнати греди, които ако не бъдат натоварени навреме (тоест да се излее бетон и да се довърши съоръжението, които те трябва да носят) ще станат неизползваеми. Защото след излизането им от завода има технологични срокове това да се случи (около 6 месеца).

Калкулирайки всички тези причини излиза, че ако ин хаус поръчките бяха изпълнени, а парите заделени специално за “Хемус” в сметката на БНБ не бяха изтеглени от кабинета Петков и не бяха изхарчени за други цели, сега щяхме да имаме завършени отсечки от магистралата към Варна. И строителството щеше да е в пъти по-евтино. А за него плащат всички данъкоплатци – до един.

Без индексация ще загубим милиарди от Плана за възстановяване и устойчивост

Всеки ден фалират от 3 до 5 фирми

Цените на контрактите да се увеличават без таван

Всеки ден от 3 до 5 строителни фирми фалират или прекратяват дейността си. Само за първите три месеца на годината от професионалния регистър на Камарата на строителите, в които се вписват всички компании, имащи право да градят по-големи проекти от плевня, са отпаднали около 500 фирми.

Без незабавна индексация и актуализиране на цените на подписаните вече договори за дейностите, извършвани след юни 2021 г., още близо 100 компании ще спират работа всеки месец, прогнозира председателят на УС на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Илиян Терзиев.

Без спешно приемане на методика за индексация, страната ни рискува да загуби и милиарди левове, алармира почетният председател на КСБ инж. Светослав Глосов. Подобни притеснения изказват и представителите на Националното сдружение на общините в Република България, които имат ангажименти да изпълнят вече сключени договори по европейски програми или предстои да подпишат такива с избрани от преди месеци и дори година изпълнители.

Това обаче няма как да се случи, защото фирмите не са съгласни да работят при тези, неизгодни за тях цени, обясни той. Затова и част от компаниите предпочитат да плащат неустойки за неизпълнение, вместо да работят на огром­ни загуби.

Президентът Румен Радев бави мандатите за съставяне на кабинет, за да могат да се гласуват закони и реформи, които страната ни е поела да изпълни срещу финансирането по Националния план за възстановяване и развитие. Но всичко това ще е напразно, защото без актуализация на цените, при това не с 15 на сто, а без таван, така че да бъде покриват реално инфлацията, няма да има кой да изпълнява проектите, които се финансират по Плана. И страната ни ще загуби милиарди левове от Брюксел, категорични бяха от КСБ.

От строителния бранш са категорични, че отхвърлянето на Закона за обществените поръчки, с който трябваше да бъде приета индексацията на договорите с инфлационния процент, макар и далеч под този, за който настояват от бранша, може да се окаже пагубно за строителния бизнес. Текстовете не могат да бъдат внесени още в този парламент, ако не се състави редовно правителство. А в същото време без актуализацията – загиваме. И това е един омагьосан кръг, подчертаха строители.

Най-добрият и работещ вариант е индексацията да се приеме чрез постановление на Министерски съвет, подчерта инж. Глосов. И допълни, че по този начин в съседна Румъния цените на строителните договори са актуализирани вече три пъти. При това по същите причини, заради които настояват за промяната и от бизнеса – драстично поскъпване на строителните материали, на горивата и тока, на разходите за труд.

снимка Архив

Similar Posts