| | | |

24 май или 3 март? Депутатите се карат, ръсят се потресаващи бисери

Ако не беше руската армия, щяхме да честваме турската азбука, изцепи някой си учил- недоучил Иван Петков от БСП

Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност да стане национален празник и да замени сегашния 3 март. Това предложение на ГЕРБ с промени в Кодекса на труда кара депутатите вече 4 часа да се замерят със словоблудства в пленарната зала.

Депутатите от ГЕРБ и “Възраждане” си размениха уроци по история.

“3 март заменя 9 септември като национален празник след решение на Държавния съвет през февруари 1990 г. Окончателно решение това да е датата, а не 24 май, е взето от VII велико народно събрание няколко месеца по-късно. И сега 24 май е един от официалните празници и се е утвърдил като ден, който се признава и чества от всички български граждани”, обясни бившият просветен министър Красимир Вълчев.

На 3 март България се освобождава от османско робство и “могат да се срамуват само националните предатели и тях замерят с топки”, обясни Георги Георгиев от “Има такъв народ”.

Не светите братя създават нашата азбука, а Климент Охридски, каза пък Юрий Козлов от “Продължаваме промяната”.

“24 май е празник в Русия, Македония на всички, които искат да се прикачат към нас. 24 май трябва да е наш национален празник”, настоя Петър Николов от ГЕРБ.

“Ако не беше 3 март – какво щяхме да правим на 24 май. Щеше да честваме празник на турската азбука. Щяхме да бъдем турски султанат. Ако не бяха руснаците – тези, които Вазов ги описва”, каза пък Иван Петков от БСП.

Ако нямаше 24 май, нямаше да има 3 март. Няма турски букви, те пишат на латиница, а по онова време пишат на арабски. Явно сте продукт на слабата образователна система, отвърна му Тома Биков от ГЕРБ.

Нека направим комисия и дискусия за националния ни имидж, ако не в този, то в следващ парламент, призова съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Той бе категоричен, че мястото на това решение не в Кодекса на труда, а темата била много важна. Лятото ни подвежда, предстоят тежки времена, нека не се подвеждаме по лесното – да се нацепваме, каза още той. Иванов обясни, че ще гласува знаково “за”.

Нашето предложение не може да се обвързва с политическа кампания. По никакъв начин не търсим политически дивиденти, категорична бе Деница Сачева от ГЕРБ. И призова депутатите да се обединяват и за каузи, а не само при кризи.

Дата, която ни обединява е 24 май. На 3 март ли е възникнала нацията ни?, попита съпартиецът ѝ Любен Дилов-син.

снимка Архив

Similar Posts