| | | |

Любомир Каримански: Провокираха ни с хазарта, имаше съмнения за лобизъм

Третият мандат може да успее. Когато едни лидери правят крачка назад и другите трябва да направят, след което технократите да заемат тяхното място.

Това предложи Любомир Каримански от ИТН в предаването “Денят започва с Георги Любенов” по БНТ. Според него в криза се искат бързи и ясни решения, а не провлачване.

На въпрос защо пак има съмнения за лобизъм в сферата на хазарта, Каримански отговори, че с Ива Митева и Михайлов са били провокирани от вече внесения проект на закон на 11 юни.

“И то от група от така наречените независими народни представителите – коментира Каримански. – Неслучайно Асен Василев подписа становище, в което критикува този закон на Радостин Василев и останалите, защото промяната на един член дава възможност за търкания.

Казахме, че това е недопустимо. Искахме само съществуващите тото пунктове да не бъдат затворени. Ако не бяхме премахнали параграф 99, август те щяха да излязат на улицата.”

На въпрос защо нарича бившите си колеги “така наречените независими”, той каза, че се подозира лобистки интерес за търкането на талончета.

“Ако слушате внимателно дебата в пленарна зала, вносителят не можеше да го мотивира ясно – коментира Каримански. – Наложи се да влезе министърът на спорта да го демотивира. Защо МС не внесе този закон, а трябваше да е с народни представители? За мен е притеснително, че прехваленият министър на спорта си го позволява.”

Проблемът е за средносочни и дългосрочни енергийни източници – знаем до двата танкера и за азерския газ и дотам. Проблемът е, че ЕЦБ достатъчно забави реакцията си с лихвената политика, еврото и доларът бяха изравнени, защото Федералният резерв реагира бързо и категорично с вдигане на лихвите.

Приземяването на кризата няма да е меко, а доста по-твърдо, вносът ще е с по-висока цена, защото изравнявайки еврото с лева … имаме много вносни стоки. Да, износът расте, защото изнасяме оръжие, електроника, тук важен е номиналният ръст минус темпа на инфлация. Неслучайно питам МФ каква част от приходите се дължи на темпа на инфлацията.”

На въпрос какво значи 17%, Каримански отговори, че тя продължава да расте, макар и по-бавно, но няма кой знае какви признаци на успокояване.

На въпрос самоликвидира ли се Европа заради санкциите срещу Русия, Каримански каза: “Цената ще я платим солидарно, ще трябва да търсим всички алтернативни енергийни източници.”

“Заставаме зад реформата в правосъдната система, можем да бъдем полезни и в публичния сектор, както и в центъра за споделени услуги”, коментира той.

снимка Архив

Similar Posts