| | | |

Петков измисли ново оправдание за 14 000 лева заплата на Лена в ББР и се закани

Има голям риск да влезем в спирала от избори. България не стига, че е в световна и енергийна криза, а може да стигне и до политическа криза. Това е потенциален риск за България. Това каза премиерът в оставка Кирил Петков в ефира на bTV.

“Нинова е била конструктивен партньор и води преговорите. Сложихме първоначално условие – докато има преговори, да видим има ли промяна в мисленето на колегите”, каза още той.

“КПКОНПИ – това е цялостният закон. Не искаме само на първо четене да се приеме законът. Искаме той да има целия дух, който сме заложили. А Бойко Рашков е човек, на когото знаем, че можем да се доверим да се бори с корупцията. Човекът е функция колко оперативна ще е комисията. А законът като условие по време на преговорите ще разграничи политическото говорене и реалните действия”, добави Петков.

Той коментира и обвинението на ГЕРБ, че ПП им обявява лична война с желанието да назначи Рашков за председател на КПКОНПИ.

“Ще се радваме, ако Рашков оглави комисията да се бори с всеки, посмял да погледне на обществените средства като свои. Ще приветстваме, ако се открие и в редиците ни, някой който се е подлъгал. Обявяваме война на системата от кражби, които и тези 6 месеца не успяхме да спрем”, заяви Петков.

“В нашите отношения с Гешев, ако имаше нещо лошо, което някой от ПП са направили по пътя, гарантирам, че прокуратурата щеше да е много активна. Това, което видяхме с ББР за една заплата… то даже не е към нея, а е кантора. Договорът е между ББР и една от най-добрите кантори. Там избират служителят да е Лена Бориславова”, добави той.

“Дадохме 2 милиарда в ясна програма за пенсионери и млади семейства. България няма безкрайни средства. Въпросът е дават ли се тези пари на хората или отиват в нечий джоб. Като говорим за корупция се говори дали парите отиват при 194 общини или отиват при 9 фирми”, уточни Петков.

“Няма да правим компромиси с хора, на които не вярваме. Този път няма да се доверим на предложенията на коалиционните ни партньори. Ние много внимателно ще изследваме предложенията им”, каза още той.

Запитан готов ли е да не е премиер, Петков отвърна:

“Всеки може да говори всичко. Сега, като рискувахме сформирането на следващото правителство, не се поколебах и един час и казах, че лично искам да срещна националния съвет на ПП. Казах че не може да съм пречка за сформиране на правителство. Показах, че личната кариера не е от значение”.

“Отстъпих настрани вече. Не е нормално, ако се говори за бъдеща коалиция, те да искат всяко следващо предложение на ПП да се отхвърли така лесно. Обещавам, че човекът, който ще е премиер от ПП, да има пълните качества да продължи това, което целим. Познавам Асен Василев от 15 години и му вярвам. Заедно сме завършили. Моето лично доверие е огромно. Моят глас е там”, каза още той.

снимка Архив

Similar Posts