| | | | |

Конституционният съд с две много важни решения днес

Едното е за избора на нов шеф на КЕВР, другото е за бюджета на прокуратурата

Очаква се днес Конституционният съд да излезе с две много важни решения. Едното е за избора на новия шеф на КЕВР Станислав Тодоров.

Съдът беше сезиран от депутати от групата на ГЕРБ-СДС. В искането те настояват за отмяна на решението на Народното събрание, защото процедурата за избор на председател на КЕВР започнала при едни условия, а е завършила при други, а самият Тодоров не отговарял нито на заварените, нито на променените условия.

снимка Архив

Освен това опозицията твърди, че са били нарушени принципите за политическия плурализъм и равнопоставеност, защото са били лишени от възможността да номинират кандидати.

От ГЕРБ-СДС виждат и нарушение на Директивата за общите правила за вътрешния пазар на електроенергия.

Конституционният съд допусна делото за разглеждане, а днес трябва да се произнесе по същество, става ясно от неговия сайт. Докладчик е председателят на КС Павлина Панова.

Второто дело е по искане на главния прокурор Иван Гешев и то е срещу орязания с 20 млн. лева бюджет на прокуратурата.

снимка Архив

Докладчик е Мариана Карагьозова. То също е за произнасяне по същество. По това дело и ВКС даде становище, че не е било редно да се орязва бюджета на държавното обвинение.

Според главния прокурор орязването на бюджета е в противоречие с чл. 117, ал. 3 от Конституциията, който казва, че съдебната власт има самостоятелен.

Similar Posts