| | | | |

Иван Гешев: Органите на специализираното правосъдие заработиха и затова ги закриха НА ЖИВО

Благодаря на колегите си от специализираната прокуратура, които в последните години направиха много за България и българските граждани. Направиха толкова, колкото не е правено след 1989 г.

Това заяви на брифинг за последиците от закриването на органите на специализираното правосъдие главният прокурор Иван Гешев.

„Спецструктурите работят вече повече от 10 години и направиха много за България и гражданите по отношение на борбата с организираната престъпност, престъпленията против републиката и борбата с корупцията по високите етажи. Това не са празни думи, а обективна статистика, с която всеки може да се запознае”

Той коментира, че тези успехи са постигнати „въпреки морално остарелия кодекс и въпреки съпротивата на много институции”.

„Благодарение на тези структури беше преустановено наблюдението на България по Механизма за сътрудничество и оценка по направление организирана престъпност”, каза Гешев.

„Тези структури бяха закрити, защото притесниха хора с голям финансов ресурс и евентуално лица от обществения живот, няма да кажа политици. Никой не очакваше, че ще са толкова ефективни”, заяви Гешев.

“Последиците няма да се дължат на българската прокуратура и на съдебната система. Ще бъдат за сметка на тези, които направиха закриването – българските политици. Предвиждам, че ще има амнистия за голяма част от тези около 800 досъдебни производства, които още не са приключили”, каза още Гешев.

„Това са факти“, изтъкна той.

„Тези институции бяха създадени по инициатива на европейските ни партньори, но ние в България очаквахме, че те няма да заработят. Бяха направени пред европейските ни партньори, за да се отчетем че нещо правим“, посочи той.

“Въпреки всичко което се случва тези структури продължават да работят и да получават благодарности. Колегите постигнаха тези резултати при напрежение и лишения”, обясни обвинител номер едно.

“Тези структури, за които се очакваше, че няма да работят, заработиха. И затова бяха закрити”, изтъкна Гешев. “Никой не очакваше, че ще са толкова ефективни”, допълни той.

Similar Posts