| | | | |

Драгомир Заков със звучен шамар: Корнелия Нинова излъга

Военният министър в оставка Драгомир Заков разби на пух и прах тезите на БСП и в частност на вицепремиерката Корнелия Нинова за начина, по който са се водили преговорите в самото правителство за придобиването на още осем нови изтребителя от САЩ.

Във фейсбук профила си Заков закова Нинова по няколко параграфа и напомни изрично, че от модернизацията на армията зависи не само националната сигурност на България, но и здравето и живота на военнослужещите.

Ето какво написа дословно Заков:

снимка Архив

Мит: За офертата и преговорите по вторите Ф16 се е разбрало на 28 юли 2022 г.

Факти:

-На 19.08.2021 г. служебният министър на отбраната Георги Панайотов публично обявява, че е изпратено запитване за оферта до САЩ за вторите 8, съгласно одобрения през 2019 г. проект за инвестиционен разход (ПИР) за цял проект от общо 16 самолета (пълноценна ескадрила).

-През март 2022 г., след поемането на функциите ми като министър на отбраната, многократно съм брифирал и медиите и Комисията по отбрана в НС за хода на преговорите, включително, че съм настоял пред американската страна за втори преглед по линиите на проекто договора, с цел оптимизиране на разходите при максимално запазване на ключовите способности.

-В периода март-юни 2022 г. многократно съм информирал публично, че очакваме оферта от САЩ.

-В началото на април 2022 г. дойде публична новина от Вашингтон, че офертата за България е одобрена от Държавния департамент, а в последствие беше одобрена и от Конгреса. Стойността тогава беше 1,67 млрд. долара.

-В редица интервюта през юни 2022 г. заявявах, че офертата ще дойде в следващите седмици, като очаквам тя да бъде съвместима по стойност с първата при включен по-голям пакет способности.

-На 19 юли 2022 г., в публично заседание на Комисията по бюджет и финанси в НС обявих, че новата оферта ще пристигне всеки момент.

-На 21 юли 2022 г., в публично заседание на Комисията по отбрана представих подробна информация за офертата – брой, цена, разлики от първия пакет, условия. Информацията бе широко отразена в медийното пространство.

-На 24 юли 2022 г. коментирах темата и в прайм тайма по БНТ.

-На 26 юли 2022 г. за втори път брифирах Комисията по отбрана, отново в публично заседание, последвано от специален брифинг за медиите.

На 28 юли 2022 г., в оперативната част на заседанието на МС, информирах министрите защо ПИР не е влязал за разглеждане и, съответно, няма как да стигне до НС за одобрение. Точката бе обявена като ДОКЛАД, не “решение”.

Всичко това показва, че МО е осигурило пълната възможна прозрачност на целия процес по вторите 8 Ф16, започвайки още от служебния кабинет през август 2021 г.

Така трябва да бъде!

Като министър се заклех от трибуната на НС, не пред някой партиен орган! Не съм бил и към момента не смятам да бъдат член на която и да е политическа партия. Това ми помага да се водя изцяло от интересите на страната и на националната сигурност!

Отново ще призова българските политици: Долу ръцете от Българската армия! Сега тя има нужда от засилено внимание, себеотдаденост за мисията й, както и пълен национален консенсус, че без силна, мотивирана и добре оборудвана армия, няма да има България и българска нация!

Поклон пред всекидневната отдаденост на хиляди български военнослужещи и цивилни служители от системата на МО, които въпреки лишенията и обидите от политици, продължават да изпълняват конституционните си задължения и тези по ЗОВС. Редица от тях и с цената на риск за живота им!

Последвайте ни вече и в Телеграм

Similar Posts