| | | |

Напълно възможно е да загубим парите по Плана за възстановяване

“Страната ни ще се окаже неподготвена при следващи кризи и проблеми с нереформирани системи”

За това алармира Зинаида Златанова и добави, че има 63 мерки, които трябва да бъдат изпълнени до края на годината.

Политическата криза у нас постави под въпрос усвояването на парите от Плана за възстановяване и устойчивост.

Бившият ръководител на представителството на Европейската комисия в България и вицепремиер по европейски въпроси Зинаида Златанова посочи, че е напълно възможно да бъдат загубени средства по Плана. “Следващият транш е някъде около 700 млн. евро.

Въпросът е, че този План представлява много хубава програма за реформи. Не са драматична сума и българската икономика може да се справи и без тях. Но държавата има огромна нужда от реформи, а те са много добре разписани в Плана за възстановяване. Тревожи ме повече, че липсата на парламент ще възпрепятства извършването на тези реформи”, заяви тя пред BGonAir.

По думите ѝ получаването на средствата е предвидено на 9 етапа, като в момента сме на етап второ плащане. Но траншът ще дойде единствено, ако държавата вземе определени мерки, а това няма как да стане без работещ парламент.

“Страната ни ще се окаже неподготвена при следващи кризи и проблеми с нереформирани системи”, алармира Златанова и добави, че има 63 мерки, които трябва да бъдат изпълнени до края на годината.

“Там са 22 закона. Сред тях са законите за отговорността на главния прокурор, за КПКОНПИ и промени в областта на енергетиката. Ще посрещнем неподготвени най-голямата енергийна криза в Европа”, предупреди тя.

снимка Архив

Similar Posts