| | | |

Отровеният от “Отровното трио” Велислав Минеков отново министър на културата

Минеков остро и публично е критикуваше тогавашния премиер и партията му ГЕРБ, както и инициативите на Министерството на културата, което в два мандата беше оглавявано от Вежди Рашидов.

“Корупцията празнува победа.
Щетите от едно неоправдано самочувствие ще платим с лихвите.

Рецептата “с малко, но завинаги” е доказан в миналото гарантиран провал.

Повярвах, надявах се, очаквах, бях обзет от неоправдана радост. Излъгах себе си, излъгах и вас. Търсете вината в моите надежди.

Никой, никога не пожела съвет или мнение.
Днес е жетва за тикви, мултаци и каскети.

Отчаянието е лош съветник.
“И в най–тъмната нощ ще изгрее звезда на небосклона”.
Ще има справедливост, ще върнем към нас откраднатата ни държава”.

Този вопъл изстреля във Фейсбук преди четири дни, на 28 юли, Велислав Минеков, разочарован от кабинета на Кирил Петков.
И ето днес Минеков е “реабилитиран” – отново влиза по коридорите на властта

Политически и граждански активист, критик на ГЕРБ, Бойко Борисов и Вежди Рашидов, бивш член на партията на Меглена Кунева, а по-късно част от “Отровното трио” – това са част от биографичните данни за скулптора, утвърдил се в последните две години като постоянен избор на Румен Радев за служебен министър на културата.

През цялото управление на Борисов Минеков остро и публично е критикуваше тогавашния премиер и партията му ГЕРБ, както и инициативите на Министерството на културата, което в два мандата беше оглавявано от Вежди Рашидов.

“Нищетата е голяма, бюджетът е оглозган, получавам празна консервна кутия и оттам трябва да извадя нещо.”
С тези думи определи състоянието на Министерството на културата проф. Велислав Минеков месец след първото си встъпване в длъжност като служебен министър през май 2021 г. Последва втори служебен кабинет, в който постът отново бе предоставен на него.

Минеков беше един от активните министри в двете правителства на Радев, като най-вече се открои с опита си да изгони ГЕРБ от централата им в Националния дворец на културата. Приключил без успех.

С успех обаче извади редакцията на в. „Труд“ от сграда на министерството – Музея на социалистическото изкуство.

По време на управлението си във ведомството той инициира промени в Закона за културното наследство, започна разследвания на корупцията в сектора и прие правилник за прилагане на Закона за киноиндустрията.

Преди да стане основен вариант за служебен министър на културата, Минеков бе част от “Отровното трио” (заедно с Арман Бабикян и Николай Хаджигенов) – групата, станала лице и организатор на протестите с искане за оставката на кабинета на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев през лятото на 2020 г.

Няколко месеца по-късно той спря да се появява публично с двамата си съратници. Това се случи, след като групата влезе в преговори с тогавашната формация “Изправи се.бг” на Мая Манолова за общо явяване на изборите.

Минеков и останалите членове на “Отровното трио” влязоха във вътрешен конфликт за организацията на протестите и участието на формацията в изборите.

Последвайте Budilnikbg.com вече и в Телеграм

Източник: Епицентър

снимка Архив

Similar Posts