| | | |

НА ЖИВО: Румен Радев нищи тръбата с компанията Ай Си Би Джи

Президентът Румен Радев, енергийният министър Росен Христов, премиерът Гълъб Донев и служебният шеф на МРРБ Иван Шишкоя се срещат в този час с представителите на компанията, строила интерконектора с Гърция за пренос на газ към страната, чието официално откриване бе през юли от експремиера Кирил Петков и гръцкия му колега Кириакос Мицотакис.

БЕХ е основният инвеститор в компанията Ай Си Би Джи у нас, като двама от директорите му влизат в Съвета на директорите на фирмата. Там са и представители на изпълнителя на проекта “Авакс”.

Междувременно от МРРБ публикуваха кадри от инспекцията на интерконектора през седмицата, показващи недовършени работи.

Радев отбеляза, че проектът е от национална важност и е от съществено значение не само за задълбочаване на партньорството между България и Гърция, но и за постигането на реална диверсификация на доставките за газ, включително за Централна Европа.

“Това гарантира стабилно икономическо развитие, но е важно и за реализацията на европейската политика за сигурност и предвидимост на енергийните доставки”, каза още Радев.

По думите му интерконекторът винаги е бил поставян като приоритет между България и Гърция. “Приключването на този геополитически проект в условията на тежка глобална криза и намалени доставки на газ е от особена важност за нашата страна”, напомни президентът.

Той поздрави строителите за извършената работа до момента (въпреки острите критики на служебните министри спрямо състоянието на интерконектора през последните дни и заяви готовност властите да съдействат с всички сили така, че проектът да заработи в пълен обем максимално скоро.

Междусистемната газова връзка не е просто инфраструктурен проект, тя е обект със силно регионално и геополитическо измерение.

Този проект е от съществено значение не само за задълбочаване на стратегическото партньорство между нашите две страни, но има и своето огромно значение за постигане на реална диверсификация в доставките на газ за България и за страните от Централна и Източна Европа.

Също така и за гарантиране на стабилното икономическо развитие в нашия регион и за реализация на европейската политика за гарантиране независимост и сигурност на доставките на енергоносителите, каза Радев.

Приключването на този инфраструктурен и геополитически проект в условията на тежка глобална енергийна криза, на ограничени доставки, растящи цени, е от особена важност за нашата страна, подчерта президентът.

Той увери, че българската страна е готова за пълно съдействие за пускане в експлоатация на проекта възможно най-бързо. Заяви, че се надява останалите довършителни дейности и строително-монтажните работи, касаещи пожарната безопасност и дейности, касаещи безопасната експлоатация на проекта ще бъдат приключени при пълна мобилизация, както на строителите, възложителя, така и с подкрепата на българската държава, в лицето на българското правителство.

От името на фирмата строител “Авакс” увериха, че от самото начало са осъзнавали колко важен е проектът и се опитват да дадт най-доброто по възможностите си, за да го приключат успешно.

Информира, че в края на 2020 г. в разгарана епидемията от коронавирус 35 високо квалифицирани специалисти са се разболяли и компанията се е чудила къде да останат в карантина – в България или в Гърция.

“В такива трудни условия осъзнахме колко важен е този проект за България и ще направим всичко възможно Гърция да се гордее с изпълнението на този проект. Ще направим всичко, което е по силите ни, за да може обектът да бъде приключен и да влезе успешно в експлоатация”, казаха от фирмата.

Стана ясно, че е направен разчет във времето за това как да се случи довършването по най-експедитивен начин и до края на август ще се постарят всичко да бъде изпълнено от тяхна страна.

“Надявам се, че интеграционната система и останалите довършителни работи ще бъдат готови скоро”, добави Радев и подчерта, че осигуряването на противопожарните дейност също е голямо значение и се надява да се работи при пълна мобилизация.

От своя страна, представител на гръцкото ръководство на компанията-строител “Авакс” заяви, че от самото начало на строителството осъзнава важността на интерконектора. “Даваме най-доброто от силите и възможностите, за да стане той работещ”, каза той.

И даде пример – в края на 2020 г. 35 души, висококвалифицирани специалисти, работещи по проекта, заедно са се разболели от ковид и от компанията се чудели къде да останат те в карантина – в България или Гърция.

“В такива трудни условия осъзнахме колко важен е проектът за България и обещахме на нашия премиер Мицотакис да направим така, че Гърция да се гордее с изпълнението на този проект. Мисля, че спазихме обещанието си. И ще направим всичко по силите си, за да бъде довършен”, каза още представителят на “Авакс”.

По думите му до края на август – началото на септември ще бъдат готови и всички довършителни работи по проекта. “Мисля, че сме спечелили доверието с извършеното досега, но ако у някого възникват въпроси, по всяко време сме на разположение за разяснения и отговори”, увери той. И си послужи с гръцката поговорка: “Вече погълнахме животното, остава само опашката”.

А Радев каза, че всичко трябва да бъде спазено на база националното и европейското законодателства именно в тези последни усилия по окончателното довършване на интерконектора.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Similar Posts