| | | |

Кутев: Нито една молекула газ не е преминала в посока България по гръцката връзка, газ има до края на септември

Много тежко време, длъжни сме да подходим към разрешаването на кризите, където не могат да бъдат отлагани. Нито енергийната криза, нито кризата с цените могат да бъдат отлагани. Трябва да се вземат мерки веднага

Това да няма газ е огромен проблем и приоритет. Създадохме Щаба, за да решаваме проблемите един по един. Приоритет е интерконектора с Гърция да заработи. Надявам се много бързо да има документи.

Това заяви говорителят на служебното правителство Антон Кутев в ефира на Би Ти Ви.

По всички данни, които имаме, газ има до края на септември. Това е месец и половина напред. Няма нито едно голямо предприятие, което може да си направи сметките при това положение. Дали ще има газ до края на годината е изключително важно. Ние сме в криза

Кутев заяви още, че до момента нито една молекула газ не е преминала в посока България по гръцката връзка. „Това, че газовата връзка с Гърция ще заработи в началото на октомври е прекрасно, но тя трябваше да заработи през август.

Предишното правителство още през април знаеше, че има война в Украйна и че газовите доставки са застрашени.

По думите му са поискали данни от работотадетелите у нас, които работят на газ, за да се търсят начини за покриването на нуждите им.

“Стремим се всичко, което има до момента да бъде потвърдено. Обявяваме търг до края на годината, за да търсим най-добрата цена. Не сме се отказали от танкерите с втечнен газ. Оказа се, че в Булгаргаз има огромна финансова дупка”, каза Кутев.

Ще се използват всички механизми, категоричен бе той.

Той каза, че в рамките на този бюджет ще се опитат да направят всичко възможно, за да подпомогнат най-уязвимите групи.

Не усещаме и не очакваме подкрепа от другите политически формации, категоричен е Кутев и допълни, че те няма да влязат в политическата битка. Ние ще подготвим изборите. Нямаме политическа партия и ще се стремим да се максимално безцветни, каза Антон Кутев.

“Няма реваншизъм в това, което правим. Правителството трябва да може да си свърши работата. Никой не е женен за поста си и няма да остане на него докрай. Не мисля, че България в момента има нужда от нови формации“, допълни Кутев

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts