| | | |

Криви сметки: Парапетната Лена постави условия на Борисов за нова сглобка

Ролята на политиците е да се борят за това, което са обещали на своите избиратели. Ще се борим и няма да се откажем. Властта не е на всяка цена, доказали сме го вече. Има обективни причини, поради които парламентарната група на ПП-ДБ няма как да е партньор с “Възраждане”.

Това заяви Лена Бориславова, част от изпълнителяни съвет на “Продължаваме промяната” пред bTV.

Бориславова обясни защо ПП-ДБ де факто се коалираха с ГЕРБ, след като се изградиха като политическа сила именно с противопоставяне на модела “ГЕРБ”.

Тя посочи, че ПП-ДБ са обещали реформи и ги преследват с всички сили. Можело или да се борят, или да седят в опозиция и нищо да не стане, каза Лена Бориславова.

Ако ГЕРБ се освободят от ДПС и имат готовност да подпишат реформите, бихме направили отново сглобка, не коалиция. Иначе само коалиция с ДПС – никога, категорична бе Лена Бориславова.

„Има неща, които изискват гласове от 160 депутати. В този случай трябва да се търсят гласовете и извън ГЕРБ и ПП, както беше през последните 9 месеца .Затова разговаряхме и с Пеевски.

Ако те искат да подкрепят – техен избор, но няма да става на цената на обещани квоти, гарантирани места и лице като г-н Мавров в Здравната каса с досъдебни производства и преписки в ДАНС.

Т.нар. сглобка не продължи след ротацията именно защото отказахме да гарантираме квота на Пеевски по начин, който не е демократичен, в регулаторите и в институциите на държавата“, посочи Бориславова.

„Ако г-н Борисов поеме ангажимент и го спазва всеки ден и се движим по тази програма, случват се реформи имаме независими конкурси за институциите, тогава ще трябва да управляваме заедно по някакъв ясно написан и гарантиран начин.

Ние сме обещали, че за реформите ще се борим и няма да се откажем.

Не казвам, че е на всяка цена властта, но когато трябва да се свърши работата имаш два варианта – да се опиташ да я свършиш, независимо от обстоятелствата и да се учиш от грешките си, или да седиш в опозиция, ако не можеш да я свършиш при сегашната композиция“, отбеляза Лена Бориславова.

Тя отчете, че най-големият успех е спазването на законодателната и управленска програма.

Единственото, което подценихме е, че влязохме в така наречената сглобка с ГЕРБ, но подценихме колко зависими са те от ДПС. Ръководителят на ГЕРБ е Делян Пеевски, категорична бе Лена

Бориславова посочи още, че ПП-ДБ ще предложат ясни стъпки, с конкретен ангажимент във времето. Пеевски не е готов да работи с ПП-ДБ, смята тя. Така наречената сглобка не се случи, защото отказахме да гарантираме квота на Пеевски в регулаторите и системата на държава, подчерта Бориславова.

Тя смята още, че има договорка между ГЕРБ, ДПС и президента Румен Радев за служебното правителство на Димитър Главчев.

Вместо г-н Росен Желязков да действа, както трябва, служи на Бойко Борисов и Делян Пеевски, каза Лена Бориславова

Тя категорично заяви, че няма нищо лично против самата личност на Желязков.

Припомняме ви, че вчера със 129 гласа “за” и 103 против депутатите гласуваха оставката на председателя на парламента Росен Желязков.

Преди гласуването Желязков благодари и поиска извинение от всеки, когото е засегнал с нещо. В началото на изказването си сподели с депутатите една мисъл: “Понякога трябва да замълчиш,за да бъдеш чут”.

Решението за отстраняването на Желязков дойде в предпоследния ден от съществуването на 49-ия парламент. До отстраняването на Желязков се стигна след внесено искане от ПП-ДБ и БСП.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts