| | | |

Дончев: Риториката на политическите партии не е нормална. Не става ясно какви са техните цели, те в момента се занимават с пенсионирането на Борисов

Няма как да се водят преговори с „Газпром” в момента, защото в настоящата ситуация руската компания не е надежден източник на газ.

Това заяви в ефира на Нова телевизия заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

“Няма как да се водят преговори в момента с “Газпром”. Има два прочита. Единият е чисто идеологически. А другият е, че “Газпром” в момента не може да е надежден доставчик на газ.

Никога не бива да изпадаме в ситуация, държавата, собственикът на жилище, на производство, да не е сигурен, че газът му няма да бъде спрян”, посочи Томислав Дончев

Той отново изтъкна идеята на партията му да се приеме закон за диверсификацията на България. Това предложение ГЕРБ насочвали и към други политически сили, които теоретично трябвало да са на същата позиция.

Дончев коментира и темата за „Балкански поток”.

„Ако го нямаше, сега България изобщо нямаше да има газ, защото се ползва тази тръба. Това е проект изцяло в интерес на страната ни, защото от него ще получаваме транзитни такси десетилетия напред.

Тази инвестиция ще бъде избита за по-малко от 10 години”, заяви Дончев

„При условие, че Лукойл има достъп до по-евтин петрол, защото цената на горивата е толкова висока? Надявам се скоро да получим отговор на този въпрос”, каза още Дончев.

“Заявихме част от нашите предложения за справяне с кризата. Как ще бъде оформен законодателно е друг въпрос, това, което предлагаме е честна процедура на входните точки на границата.

Там като се появи доставчик и предложи най добра цена, сме готови да подпишем средносрочни и дългосрочни договори”, продължи той.

Дончев коментира и изявлението на бившия вицепремиер Асен Василев, който обвини Бойко Борисов в лъжа що се отнася до газа.

“Темата е само една. Тя е свързана с политическото лицемерие. Едно е да имаш остра руска риторика, а в същото време да продължаваш да купуваш руски газ през посредници. Също така да не забелязваш, че в България оперира друга голяма руска компания – Лукойл”, каза той.

“Когато става дума за критика, никого не сме пощадили. Следим и действията на служебния кабинет и ако видим нещо, което не ни харесва, ще го кажем”, категоричен е Дончев.

“Големият проблем е, че голяма част от риториката на политическите партии не е нормална. Не става ясно какви са техните цели, те в момента се занимават с пенсионирането на Борисов. Народът решава кой да остане в политиката”, заяви още той.

По темата за предстоящите предсрочни избори зам.-председателя на ГЕРБ отбеляза, че формацията работи по актуализация на програмата си, а екип от експерти готви предложения за антикризисни мерки.

„Листите ни ще бъдат обявени съвсем скоро. В тях има както познати лица от партията, така и нови попълнения – млади хора с потенциал”, заяви Дончев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts