| | | |

НА ЖИВО ГЕРБ с мощна атака по управлението на Кирил и Асен

След седмица ще представим цялостна програма за управление на страната. Кризите в България не са вносни. Ако бяха, можехме да се надяваме някой отвън да ги оправи.

Поне половината от кризите в страната са домашно производство. Има поредица от мерки, с които могат да бъдат овладени.

В това бе категоричен зам.-шефът на ГЕРБ Томислав Дончев на пресконференция в централата на партията.

Нужен е отговор кой ще е лечителят. България трябва да е управлявана от ясна програма, ясна подкрепа и от партии, които нямат идеологически разнобой.

Кризите, макар че някои от тях имат секторен характер, не могат да бъдат преборени секторно. МФ няма достатъчен инструментариум да пребори инфлацията, например.

Най-бързо тя може да бъде намалена през цените на енергоносителите, каза Дончев.

Министерство на финансите няма достатъчно инструментариум да пребори двойно по-високата инфлация.

Той даде за пример дървата за огрев, които са много малко количество, а наличните са на висока цена.

„Сходна е ситуацията с мигрантският натиск. Ако се възстанови моделът от 2019-2020 г., който бе съвсем различен от този в момента, подобна драма като сегашната нямаше да има“, категоричен е той.

Той даде думата на Теменужка Петкова, за да говори по тема енергетика:

„Една от най-тежките кризи е именно в този сектор, а той е свързан с енергийната сигурност на страната. Днес повече от всякога се нуждаем от бързи, адекватни и компетентни действия“, категорична е тя.

„Притежаваме едни от най-добрите експерти в тази област и това ще ни даде възможност да направим всичко необходимо, за да преодолеем енергийната криза. Тя се дели на две – криза със сигурността на доставките е първата й страна“, поде тя.

снимка Кадър


По думите й приоритет номер едно за ГЕРБ винаги е била диверсификацията.

Според нея ПП се е провалило в много от добрите политики и решения, взети и завещани от ГЕРБ.

“Считаме, че “Булгаргаз” незабавно трябва да обяви публичен търг, на база на който да бъде избран доставчик или доставчици на природен газ, с които да се сключат договори”, каза тя.

“ПП прекратиха доставките по договора с “Газпром” и започнаха да доставят пак от там, но чрез посредници. На това му се вика диверсификация по харвардски”, заяви Петкова.

„Вторият аспект на кризата в енергетика са ценовите нива на природния газ. Високите цени станаха причина голяма част от предприятията да намалят производството си, а други да затворят напълно“, призна Петкова.

„Смятаме, че е изключително важно да се преструктурира Фонд „Сигурност“. Виждаме възможност той да обхване цялата сигурност на енергийната система. Това ще ни позволи да разработим подходящ механизъм, на база на който да компенсираме и небитовите потребители на природен газ“, каза Петкова.

По думите й така ще се запазят много работни места, но и ще се ограничи галопиращата инфлация.

В разговора се включи и бившата министърка на социалните дейности – Деница Сачева:

„За първи път след жанвиденовата зима хората се страхуват как ще изкарат зимата и ще си платят сметките. Взеха се много лоши управленски решения“, каза Сачева.

Цените скачат неудържимо и това не се дължи само на международната обстановка, а и на управленски решения. По отношение на небитовите потребители обяснихме какви са нашите предложения, а те се отнасят и за училища и болници.

Преструктурирането на фонд “Сигурност” е едно решение, което още от сега слагаме на масата. Ние предвидихме, че ще има все повече хора в нужда от помощ за отопление. Поне 400 000 души ще се нуждаят от такава помощ според нас.

Все повече хора търсят дърва за огрев тази година вместо да вървим напред – хората се връщат назад. Смятаме, че е изключително важно единствено държави предприятия да могат да добиват дърва. Почти 200 лева вече е цената на кубик дърва, а миналата година беше 90 лева.

Нужни са специлизирани оператори, които да могат да осигурят добри цени, обясни бившата социална министърка Деница Сачева.

По отношение на нелегалните мигранти Сачева обясни, че е важно сътрудничеството по превенцията с Гърция и Турция, както и предприемането на наказателни мерки срещу мигрантите.

Тя настоя и за разработването на национална програма за право на настаняване, труд, образование и социално подпомагане за бежанци, тъй като миграционните вълни не се очертава да спрат.

Трябва да разходваме толкова, колкото произвеждаме, а не да се вдигат данъците и се теглят нови заеми. Това предизвикателство, който ви обяснява, че може да го направи за година или две, това е лъжа. Бюджетната консолидация е бавен процес.

Това заяви Томислав Дончев

„България в момента вече втора година няма свежо европейско финансиране – нито по оперативните програми, нито по Плана за възстановяване и развитие”, оповести той.

“Това означава, че се губи шансът за модернизация, дигитализация и т.н.”, добави Дончев.

“Макроикономическият ефект от липсата на подобни средства. Планът беше, ако обичайно делът на финансирането от ЕС е 4% от дела на БВП, то в рамките на 2-3 години трябваше да стане 8%. Щеше да се случи, ако някой си беше свършил работата”, смята той.

“Не всичко е загубено, въпреки че часовникът цъка и има риск от загуба на средства”, категоричен е той.

Трябва максимално бързо да се одобрят оперативните програми и да се отворят всички схеми за безвъзмездно финансиране“, каза той.

По думите му в момента приоритет е да се задвижат парите и това би дало положителен макроикономически ефект.

“Състоянието на икономиката и финансите, се наблюдава едно влошаване. За мен държавата има нужда от лечение, но не от шамани, а от прецизни хирурзи. Голяма част от инфлацията е европейски проблем, но в България, поради шаманите, които управляваха доскоро, е двойна“, посочи пък Александър Иванов.

“Шаманите докараха България до ситуация на безизходица в публичните финанси“, изтъкна Иванов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Similar Posts