| | | |

След срещата Донев-Ковачевски: България ще изнася ток за РС Македония ВИДЕО

Служебният министър-председател на България Гълъб Донев проведе разговор “на четири очи” с македонския си колега Димитър Ковачевски, последван от разширена среща на двете делегации.

След нея те дадоха брифинг пред медиите за двустранните отношения и конкретните задачи, по които ще си съдействат.

“Основната тема, по която разговаряхме с премиера Донев и неговата делегация, беше енергийната криза, която разтърси всички икономики по света.

Ако преди две години се борехме с пандемията от COVID-19, която блокира света, и с недостига на ваксини, сега се борим с недостига на електричество и скъпи енергоносители, които носят големи проблеми както за гражданите, така и за бизнеса”, посочи Димитър Ковачевски.

“Преди две години нямахме ваксини, сега нямаме ток. Заедно с България ще се обединим да намерим решение за снабдяване с електроенергия.

Договорихме се до сряда да формираме работна група с участието на министерствата на икономиката и енергетиката на РС Македония и България, която да обсъди техническите възможности за доставка електричество”, каза македонският премиер.

“Разговаряхме за количествата ток, които са ни необходими”, съобщи Ковачевски. Той уточни, че в хода на разговорите двамата са обсъдили техническите параметри, капацитетите и преноса, както и цените на тока.

“Днес при разговорите, които проведохме, двамата потвърдихме отново добрата оценка за създадените предпоставки за развитие на диалога между нашите две страни и това, че ще работим последователно за задълбочаване на конструктивното сътрудничество във всички области от взаимен интерес, като ще се стремим да обхванем и всички области, които включва Договорът за добросъседство и сътрудничество между България и РС Македония”, каза от своя страна и служебният премиер Гълъб Донев.

Очаквайте подробности!

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка БГНЕС

Similar Posts