| | | | |

Омар, който уби полицаите в Бургас, е пълнолетен, правил си селфита, докато шофирал ВИДЕО

Сириецът Омар Андан, който уби двамата полицаи в катастрофата в Бургас с автобус, пълен с мигранти, е над 18 години.

Първоначално бежанецът се представил за непълнолетен, за да бъде съден като такъв и да получи по-ниска присъда.

Към извършването на престъплението, обаче, той е бил над 18 години, съгласно официалната документация, получена от Сирия, стана ясно на брифинг на прокуратурата, воден от Сийка Милева.

снимка Кадър

“Омар декларира, че е на 15 г. Прокуратурата се усъмни, защото е висок и с гъста брада. Потърсихме съдействие от партньорите ни в чужбина.

Вчера пристигна информация от Сирия и Турция. Там пише, че е навършил 18 г.“, каза Милева.

Омар Андан е роден през 2004 г., а не както твърдеше – през 2007-а. Информацията то Турция и Сирия се потвърдила и от тройната медицинска експертиза.

“По метода на образната диагностика беше установено, че е над 18-годишен. С постановление на наблюдаващия прокурор Омар беше приведен в болница и му направиха рентгенови снимки на ръцете, таза и костите.

Възрастта на човек може да бъде определена от растежа на костите. Лекарите заключиха, че към датата на извършване на деянието Омар е бил на 18 г.”, каза Сийка Милева.

За непълнолетните обвинението предвижда от 3 до 10 г. лишаване от свобода. Като пълнолетен Омар се наказва с 15 до 20 г. или доживотен затвор.

Разследва се и версията за терористичен акт, каза Сийка Милева.

Има доказателства, че Омар и другите двама обвиняеми са подпомагали мигрантите от автобуса да пребивават у нас, каза окръжният прокурор на Бургас Георги Чимев. Отделени са материали и случаят се разследва по трето дело.

Първото е срещу Омар за смъртта на полицаите.

Второто е срещу него и другите двама асирийци за трафик на мигранти. По делото са разпитани 50 свидетели, назначени са експертизи, сред които видоеотехнически, технически, информация от мобилните оператори, преводи на документи.

Сириецът е дошъл в България със своите по-големи братя през октомври 2021 г. Те обаче напуснали територията на бежанския център в Харманли от няколко месеца.

Очаквайте подробности

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts