| | | |

В това правителство се е заформил един еничарски корпус, който седи и просто чисти други хора

„Смяната на ръководството не е рязка, тя е очаквана. Това е безпрецедентна намеса в работата на един независим контролен орган.

Ръководството на КЗП се избира с мандат за 5 години, а служебното правителство е с мандат 2 месеца. Ние ще си търсим права в съда и смятам, че той е достатъчно независим да види колко импотентна е тази заповед за назначаването на следващите членове и за нашето освобождаване.“

Това заяви уволненият от служебното правителство шеф на КЗП Иван Френкев в ефира на БСТВ.

Социалистът посочи, че атаката срещу КЗП е започнала от момента, в който служебното правителство е било назначено.

„Започнаха с натиск и проверки защо всъщност ние си вършим работата.

Очевидно в тези месеци, в които Министерството на икономиката под ръководството на г-жа Нинова беше изключително дейно и темите за потребителската политика и защитата на потребителите бяха изнесени пред скоби и бяха изключително важни, съответно ние като комисия непрекъснато правихме проверки и станахме един от най-ангажираните органи в държавата – това е подразнило определени интереси.

И нищо чудно, защото за тези месеци ние имахме изключително активна работа, въпреки всички лъжи, които министър Никола Стоянов хвърли последните дни“, коментира той за лъжите на служебното правителство.

„Направихме много бързи и резки действия по отношение на райския газ. За 3 седмици проведохме над 400 проверки в средата на туристическия сезон, което безспорно се отрази на нечии джобове.

Това е бизнес за десетки милиони, на гърба на здравето на нашите деца. От началото на август, когато влезе в сила закона и до момента – при това служебно правителство са направени по-малко от половината на това, което ние сме извършили.

Очевидно нямат интерес тази тема да се решава и това е въпрос, на който служебното правителство трябва да отговори – защо за тях здравето на младите хора не е толкова важно?“, обясни Френкев за засегнатите интереси и част от причините за неговото освобождаване.

Той е категоричен, че под негово ръководство КЗП е направила много проверки относно спекулата, а също и по качеството на туризма. Но това по думите му не е спряло служебното правителство, което всъщност назначава и уволнява.

„А не министър Никола Стоянов, който е момчето за мръсната поръчка. Това служебно правителство е на президента Румен Радев и той трябва да носи отговорността, когато решението падне.

Ние не само имаме намерения да сезираме съда, но в момента подготвяме и писмо, с което да сезираме европейските институции. Защото не може да прекрачваш конституцията и непрекъснато да потъпкваш законите.

И не е редно в една демократична държава това да се случва – и то безнаказано“, добави Иван Френкев по отношение на това кой трябва да носи отговорността за действията на служебния кабинет.

„Много е жалко и за мен е обидно, че в това правителство се е заформил един еничарски корпус, който седи и просто чисти други хора.

Още по-грозно изглежда, защото тези лица в правителството като Крум Зарков, като Димитър Данчев в Министерството на икономиката – те бяха тези, които казваха, че са новия морал и алтернативата. А в момента какво правят?

Мен ми е любопитно какво ще се случи на следващото партийно събрание, на което те ще трябва да се срещнат с хората в БСП, които по такъв безсрамен начин изчистиха.

Нима кадрите и експертите, които по една или друга причина симпатизират на БСП, нима са по-лоши експерти? Нима те са престъпници само, защото симпатизират на лявата идея?

Откога това се е превърнало в престъпление? Предишният и настоящ член на КЗП – той е член на СДС“, коментира Френкев действията на част от правителството назначено от президента Радев.

„Чиста лъжа са обвиненията за масовите чистки в КЗП и министър Никола Стоянов много добре го знае, защото от момента, в който той стъпи в длъжност започнаха да ни проверяват по всевъзможни начини – защо правим проверки за райски газ, защо правим проверки за обявяването на цените.

Той лъже от началото на мандата си.

Неминуемо трябва да сравним тези действия с начина, по който се работеше преди тях. Защото редовното правителство беше изкарало темата за потребителите на първа линия.

За целия период, в който служебното правителство е на власт, ние не получихме нито една покана да се срещнем със служебния министър, не получихме нито един документ свързан със защита на потребителите.

Това е една битка, а не края на войната.

Просто служебното правителство ни освободи, но нямаме намерение да се откажем. България се нуждае от хора, които все пак вярват, че има бъдеще в страната ни“, каза в заключение Иван Френкев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts